Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
De SS "Almanzora" met 1900 gerepatrieerden uit Indië aan boord in de haven van Amsterdam, 1946. Fotograaf: Koos Raucamp / Anefo. Bron: Nationaal Archief, CC0.

Programma Indisch Erfgoed Digitaal

17 januari 2023 · Project

Begin 2022 ging het Programma Indisch Erfgoed Digitaal van start, gefinancierd door het ministerie van VWS in het kader van de collectieve erkenning van de Indische gemeenschap* in Nederland. Er is onder andere een start gemaakt met de digitalisering van relevante collecties en het aansluiten van al gedigitaliseerde datasets. In 2023 wordt een eerste versie opgeleverd van het webportaal met werktitel ‘Indisch Geheugen’.

Indisch Erfgoed

Het programma Indisch Erfgoed Digitaal richt zich op het erfgoed van de brede Indische gemeenschap* in Nederland. Het gaat om iedereen met wortels in voormalig Nederlands-Indië, die zelf of van wie de voorouder(s) door oorlogsgeweld en naoorlogse ontwikkelingen tot 1968 naar Nederland zijn gekomen. De focus ligt daarom op erfgoed uit, of in relatie tot, de periode 1930-1968. Op het webportaal wordt dit erfgoed gecontextualiseerd door het te koppelen aan plaatsen, personenen en gebeurtenissen, maar ook aan andere bronnen. Zo kunnen gebruikers op een laagdrempelige manier de geschiedenis leren kennen en begrijpen hoe hun eigen verhaal samenhangt met deze geschiedenis.

Digitaliseren en nader ontsluiten

De eerste selectieronde voor digitalisering is in 2022 afgerond. In 2023 volgt een nieuwe ronde. Instellingen met relevante collecties worden van harte uitgenodigd deze collecties aan te bieden voor digitalisering via het programma Metamorfoze van de KB. Daarnaast kunnen reeds gedigitaliseerde collecties aangeboden worden voor nadere ontsluiting via het webportaal. Zo kan het programma ondersteunen bij het invoeren, contextualiseren en verrijken van erfgoedcollecties én vergroot opname op het portaal het publieksbereik. Voor meer informatie: lees het informatieblad voor instellingen.

Help mee

Geïnteresseerden kunnen op een laagdrempelige manier betrokken raken bij het beter vindbaar maken van Indisch erfgoed door deel te nemen aan crowdsource projecten van het programma. Daarbinnen zal informatie uit erfgoedbronnen worden overgenomen zodat deze voor een breed publiek beschikbaar komen. Houd de website van Het Volk en de NOB nieuwsbrief en social media in de gaten voor nieuwe projecten waaraan u kunt deelnemen.

Lees meer over de collectieve erkenning Indische gemeenschap bij Rijksoverheid.

 

NIEUWS

Save-the-date: Netwerkbijeenkomst Programma Indisch Erfgoed Digitaal.

 

*Daarbij moet worden aangetekend dat ‘de’ Indische gemeenschap niet bestaat. Binnen het Programma Indisch Erfgoed Digitaal wordt er naar gestreefd een brede invulling te geven aan de opdracht waardoor een diversiteit aan perspectieven op de Nederlands-Indonesische geschiedenis uit de 20e eeuw wordt getoond.

 

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards