Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Rode Kruiskaarten met gegevens van vermiste personenCBG | Centrum voor familiegeschiedenis

Project Crowdsourcing CBG: vermisten na de oorlog

23 september 2019 · Project

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en Netwerk Oorlogsbronnen hebben in de periode oktober 2019 – juni 2020 een crowdsourcing-project uitgevoerd om de Rode Kruiskaarten met gegevens van na de Tweede Wereldoorlog vermiste overleden personen in te voeren, alsmede Duitse overlijdensakten. Een vijftigtal vrijwilligers tikte duizenden kaartjes over waardoor de informatie digitaal doorzoekbaar is gemaakt. De openbare gegevens van de kaarten worden beschikbaar gesteld in de personenportal Oorlogslevens en op wiewaswie.nl. 

Na de Tweede Wereldoorlog werd zo'n half miljoen Nederlanders vermist. Op verzoek van de regering ging het Nederlandse Rode Kruis op zoek naar deze ‘displaced persons’ om de familie te kunnen informeren over hun lot. Informatie werd bijvoorbeeld verkregen van teruggekeerde krijgs- en concentratiekampgevangenen of tewerkgestelden uit Duitsland. De verzameling Rode Kruiskaarten komt voort uit het kaartsysteem dat het Rode Kruis gebruikte om gegevens over vermiste personen bij te houden.

Sterbeurkunden

De Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akten van overlijden van Nederlanders die tijdens de oorlogsjaren al dan niet gedwongen in Duitsland verbleven en niet in concentratiekampen waren ondergebracht. Duitse gemeenteambtenaren hebben deze afschriften kort na de oorlog in opdracht van de geallieerden opgesteld.

Partner

CBG | Centrum voor familiegeschiedenis

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards