Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Project Crowdsourcing kampadministratie Vught

7 juni 2017 · Project
Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland en het door Duitsland geannexeerde gebied. In totaal zijn ruim 31.000 mensen tussen januari 1943 en september 1944 korte of langere tijd opgesloten in het kamp. De medewerkers van het Nationaal Monument Kamp Vught ontvangen naar schatting zo’n duizend verzoeken per jaar naar informatie over personen. Deze vragen zijn lastig te beantwoorden omdat er geen beschikking is over een database of ander bestand met alle namen. Dat was reden voor Netwerk Oorlogsbronnen om dit crowdsourcingsproject te starten, waarbij circa 26.000 kaartjes uit de oorspronkelijke administratie van Kamp Vught omgezet zijn naar gestructureerde digitale data.

Kamp Vught kende zijn eigen administratie. De kaartjes uit de originele cartotheek zijn bewaard gebleven en gedigitaliseerd. In 2017 hebben zo’n 160 vrijwilligers in drie maanden tijd de informatie op alle gedigitaliseerde kaartjes ingevoerd in een database. Partners in dit project waren NM Kamp Vught en het NIOD.

De gegevens van 21.073 kaartjes – van de ruim 25.000 in totaal – zijn inmiddels onderdeel van Oorlogslevens.nl. Ook zijn ze gekoppeld aan gerelateerde gegevens, onder andere van Arolsen Archives en de Kindertransporten-database van NM Kamp Vught. De overige kaartjes zullen de komende jaren ook beschikbaar worden gesteld, zodra de betreffende personen aantoonbaar of logischerwijs niet meer in leven zijn.  

Verhalen staan centraal in de nieuwe vaste opstelling van Nationaal Monument Kamp Vught. Na twee jaar verbouwen (2017-2019) staat er een indrukwekkende nieuwe expositie waarin de bezoeker op verschillende manieren wordt meegenomen door de tijd. De kampadministratie die nu digitaal is ontsloten wordt gebruikt in het laatste deel van de expositie. Bezoekers kunnen na het invullen van hun leeftijd en woonplaats een verhaal lezen van een gevangene. Op de muur worden cijfers geprojecteerd over de gevangenen, de samenstelling en hoeveel mensen er vast hebben gezeten. Dit waren er in totaal zo’n 32.000, waaronder 10.000 joden en 20.000 politieke gevangenen. Doel van dit onderdeel van de expositie is dat je je als bezoeker kan identificeren.

Presentatie Kick-off crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught' 

Kick-off Crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught' op 7 juni 2017.
Kick-off Crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught' op 7 juni 2017.
Kick-off Crowdsourcing-project 'De gevangenen van Kamp Vught' op 7 juni 2017.
Invoer kaartjes politieke gevangenen Kamp Vught 100%
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards