Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
De inboedel uit door joden verlaten huizen in Amsterdam werden in de regel weggehaald door de verhuisfirma van de NSB' er A. Puls: een bedrijvigheid die in de volksmond 'pulsen' werd genoemd.Oorlogsbronnen.nl | Beeldbank WO2 | NIOD

Project De papieren getuigen van roof en ontrechting

30 juli 2021 · Project

In het archief van de roofinstelling Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR), is de weerslag van de ontrechting van tienduizenden Joodse inwoners van Nederland vastgelegd. Binnen het project 'Papier getuigen', van het NIOD en Netwerk Oorlogsbronnen, wordt de toegankelijkheid van dit archief verbeterd d.m.v. crowdsourcing. 

De roofinstelling Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR) was nauw betrokken bij het inventariseren en weghalen van de huisraad van Joodse inwoners. Vrijwel iedere Joodse vervolgde werd erdoor getroffen en vele omstanders waren getuige van het weghalen van de huisraad uit woningen waarvan de inwoners veelal waren gedeporteerd. In het archief van de ERR bevinden zich lijsten van ontruimde woningen en duizenden formulieren waarop gegevens over de inboedels en de ontruimingen zijn aangetekend.

Met behulp van vrijwilligers gaan we dit archief ontsluiten. Sinds half mei 2021 is gestart met een eerste groep enthousiaste vrijwilligers. Er wordt nu gezocht naar versterking van de vrijwilligerspool. Doet u mee? Voor het transcriberen hebt u niet meer nodig dan een laptop of computer. U werkt daarop met een softwareprogramma waarin scans van de (veelal Duitstalige) lijsten te zien zijn. De gegevens op deze lijsten typt u over in het programma. Als vrijwilliger kunt u uw tijd helemaal zelf indelen en als u een vraag hebt of iets onduidelijk is, staat het projectteam klaar om u te helpen via de mail.

Aanmelden

Vragen over dit project of interesse om mee te werken als vrijwilliger? Stuur dan een mail aan papierengetuigen@niod.knaw.nl. U wordt dan uitgenodigd voor een online instructiebijeenkomst. 

 

Dit project van het NIOD en Netwerk Oorlogsbronnen is mogelijk dankzij steun van het Mondriaan Fonds. 

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards