Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Project Geocoderen van oorlogsbronnen

2 november 2016 · Project
Zoeken op plaats verbeteren, dat was het doel van het project geocoderen. Door sets te maken van metadata en 'geografische eenheden', denk daarbij aan hiërarchische structuren van bijvoorbeeld plaats-provincie-land. Daardoor kunnen bronnen via een kaart ontsloten worden. De pilot richtte zich op geografische aanduidingen in de metadata van alle oorlogsbronnen in de NOB-Portal. Dat betekent voor partners met collecties in Oorlogsbronnen.nl dat deze dataset verrijkt teruggeleverd kan worden.

Het pilotproject Geocoderen van oorlogsbronnen is in het voorjaar van 2016 uitgevoerd door Menno den Engelse van Islands of Meaning in opdracht van Netwerk Oorlogsbronnen, met projectleider Annelies van Nispen van het NIOD. Het project bestond uit meerdere aspecten: (1) Onderzoek van de kwaliteit van bestaande geografische metadata van bronnen uit de NOB-portal. (2) Daarop volgend hoe geografische locaties automatisch aan de metadata gekoppeld kunnen worden door gebruik van verschillende databases van unieke geocodes (thesauri). (3) Tot slot de ontwikkeling van een kaart voor toegang tot collecties. 

Aan de metadata van alle oorlogsbronnen zijn in het project – waar mogelijk – een geocode en coördinaten toegevoegd. Collectiebeherende instellingen kunnen de verrijkte data downloaden en in hun eigen collectiebeheersystemen opnemen. Zo wordt ‘zoeken op locatie’ binnen de eigen systemen verbeterd, kan de metadata worden uitgewisseld en gekoppeld én is er de mogelijkheid tot het maken van een kaart. 

Github | NOB geocoderen

False positives

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards