Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Man sleept een takkenbos naar huis in Den Haag vanwege de brandstofschaarste, waarschijnlijk kort na de bevrijdingBeeldbank WO2 | Menno Huizinga | Publiek domein

Project Metamorfoze 'Dagelijks leven in WO2'

21 augustus 2018 · Project
Er liggen vele meters aan fysieke WO2-collecties bij archieven, musea en andere erfgoedinstellingen. Het Netwerk Oorlogsbronnen wil zoveel mogelijk WO2-bronnen digitaal met elkaar verbinden op de toegangen wie, wat, waar en wanneer. Daarom stimuleren we de digitalisering van collecties uit de Tweede Wereldoorlog door samenwerking met het conserverings- en digitaliseringsprogramma Metamorfoze.

Onderzoek doen naar Zeeland of Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog en kennis opdoen over verzet of de Communistische Partij van Nederland (CPN) in die periode? Vanaf 2020 wordt dat een stuk gemakkelijker. Het Bevrijdingsmuseum Zeeland, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Regionaal Archief Nijmegen en Verzetsmuseum Amsterdam conserveren en digitaliseren namelijk samen, op initiatief van het Netwerk Oorlogsbronnen, bijna 34 meter (260.000 pagina’s) over deze onderwerpen.

De individuele collecties zijn stuk voor stuk uniek in hun soort, maar gaan allemaal over het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog. De twee regionale oorlogscollecties (RAN en BMZ) hebben betrekking op gebeurtenissen met landelijke impact. De collecties van landelijk belang (IISG en VMA) hebben een sterke regionale uitstraling. Het geheel omvat oorlogsbronnen als dagboeken, persoonlijke correspondentie, notulen van raadsvergaderingen, getuigenverklaringen etc. Ze laten de petite histoire zien van het alledaagse leven in een buitengewone tijd van grootschalig geweld, bezetting en verdrukking.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards