Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Na de bevrijding spreekt het nieuwe gezag de bevolking toe op het Vrijthof in Maastricht. Dit werd vertegenwoordigd door Majoor C.W.A. Schurmann, behorend tot de staf van het Militair Gezag.Oorlogsbronnen.nl | Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL)

Project Militair Gezag Limburg

4 januari 2021 · Project

Het Historisch Centrum Limburg (HCL) beheert het archief van het Militair Gezag Limburg. Dankzij steun van het Mondriaan Fonds gaat het HCL dit archief inventariseren en onderzoeken, om deze toegankelijker en inzichtelijker te maken voor een breder publiek. De inventarisatie wordt ook opgenomen in Oorlogsbronnen.nl.

De bevrijding van Nederland begon in Limburg. Het Bureau Militair Gezag wordt dan ook in deze regio voor het eerst actief, na de bevrijding van Maastricht op 14 september 1944. Het Militair Gezag (MG) in Limburg fungeerde zodoende als proeftuin voor de MG's die later in de andere provincies werkzaam waren. De speciale omstandigheden waarin het Militair Gezag werd ingesteld en waaronder het werkzaam was, maken de archieven van deze instelling tot belangrijke bronnen voor de naoorlogse periode.

Bijna twintig meter archiefmateriaal

Het archief van het Militair Gezag Limburg bestaat uit 185 archiefdozen (19,8 meter) en bevat - onder meer - informatie over hoe met 'foute' landgenoten werd omgegaan, voedseltekorten, grensbewaking en repatriëring van Nederlanders die in kampen of fabrieken gevangen zaten.

Er is gekozen voor een nieuwe inventarisatie omdat dit archief per 1 januari 2021 openbaar is. Hiervoor waren de stukken behorend tot dit archief slechts openbaar indien de verzoeker schriftelijk heeft verklaard zich te houden aan de bepalingen zoals genoemd in de beschikking 'Openbaarheid archiefbescheiden i.v.m. archiefstukken Militair Gezag in rijksarchiefbewaarplaatsen' (Staatscourant 31-05-1995 nr. 103).

Dit project is mogelijk dankzij steun van het Mondriaan Fonds. 

Mondriaan Fonds

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards