Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Project Oorlogslevens

30 november 2016 · Project
Wat heeft mijn familie meegemaakt in de oorlog? Dat is vanaf 11 februari 2020 terug te vinden op Oorlogslevens.nl: het startpunt voor onderzoek naar de persoonlijke geschiedenissen van WO2-ooggetuigen. Niet eerder zijn vanuit een grote hoeveelheid verspreide bronnen, de persoonlijke verhalen van mensen tijdens de oorlog zichtbaar gemaakt. Het blijft hier niet bij: initiatiefnemer Netwerk Oorlogsbronnen blijft in samenwerking met bronbeherende organisaties continu tijdlijnen toevoegen en uitbreiden.

Het idee voor het project Personenportal WO2 dat op 6 februari 2017 van start ging was collectie-overschrijdend zoeken naar relevante gegevens over individuen voor onderzoekers en medewerkers van de betrokken instellingen. De projectgroep bestond uit twaalf projectpartners:  CBG|Centrum voor familiegeschiedenis, HC Kamp Westerbork, Joods Cultureel Kwartier, Nationaal Archief, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Nederlandse Rode Kruis, NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudies, Nationaal Monument Kamp Vught, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Oorlogsgravenstichting, Oranjehotel en de Stichtingen Vriendenkring Neuengamme, Oud-Natzweilers en Oud-Dachauers. Na oplevering van een geslaagde pilotversie in juli 2017 werd de portal in twee fases doorontwikkeld tot een publiekswebsite. En op 11 februari ging Oorlogslevens.nl online.

In Oorlogslevens.nl zijn een miljoen namen, uit zo’n twintig verschillende collecties en databases door slimme algoritmes met elkaar vergeleken. Vervolgens zijn gegevens die over dezelfde persoon gaan, aan elkaar verbonden. Zo zijn de levens van bijna 300.000 oorlogsgetuigen gereconstrueerd. Het gaat om oorlogsbetrokkenen - nu alleen nog slachtoffers - die tijdens of na de oorlog zijn overleden. Denk daarbij aan gevangenen in (concentratie)kampen en gevangenissen, slachtoffers van bombardementen, tewerkgestelden, verzetsstrijders, militairen, Joodse, Sinti- en Roma-slachtoffers.

Oorlogslevens.nl is permanent in ontwikkeling. Dat betekent dat het niet blijft bij de 300.000 verhalen die nu al beschikbaar zijn. Er wordt continu gewerkt aan verbeterde vindbaarheid van informatie over personen. Tijdlijnen worden verder verdiept door nieuw beschikbare bronnen toe te voegen. Dat gebeurt onder meer door het actief ontsluiten van collecties en archieven met vrijwilligers, waarbij informatie wordt overgetypt en zo digitaal doorzoekbaar wordt gemaakt.

 

Oorlogslevens.nl
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards