Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Luchtopname van vliegveld Valkenburg met enkele tientallen in de ochtend van 10 mei 1940 gelande Duitse transportvliegtuigen (Bron: Oorlogsbronnen.nl collectie NIMH)

Scholieren denken mee over inrichting bezoekerscentrum

28 juni 2019 · Nieuws
Tijdens de jaarlijkse Netwerkdag Oorlogsbronnen in november worden aanwezigen niet alleen op de hoogte gesteld van de voortgang van het programma en interessante ontwikkelingen uit het veld. Er is ook genoeg ruimte om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. Uit deze ontmoetingen komen soms inspirerende samenwerkingen en projecten voort. Zo kwam Prudent Staal, betrokken bij Stichting Historie Vliegveld Valkenburg, afgelopen editie in aanraking met Technasium van het Da Vinci College in Leiden. Met een mooie samenwerking tot gevolg. Technasiumdocent Jo Jacobs vertelt erover.

De opdracht

Stichting Historie Vliegveld Valkenburg wil de betekenis van het voormalige vliegveld Valkenburg zo breed mogelijk onder de aandacht brengen. Onder meer door het realiseren van een informatiecentrum met een museale functie in de voormalige telefooncentrale van Marinevliegkamp Valkenburg. Maar hoe moet de bezoekersruimte worden ingericht? Voor een antwoord op die vraag zocht de stichting samenwerking met het technasiumonderwijs van het Leidse Da Vinci College. 

Opdrachtgever en opdrachtnemer

Om de opdracht goed over te brengen op de leerlingen, brachten een aantal leden van de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg een bezoek aan de klas in Leiden. Voor de stichting is het belangrijk dat in de ruimte de historie van het vliegveld terug te vinden is. Dat het een leerzame omgeving is waarbij je kunt kijken naar afbeeldingen en luisteren naar gesproken tekst. Ook is de prominente aanwezigheid van een tijdlijn - over de ingebruikname van en gebeurtenissen op het vliegveld  - van belang. Tenslotte moest het voor jong en oud een plek worden waar je nog eens terug wilt komen.

Dat gebeurde omgekeerd natuurlijk ook. Na een kort eigen onderzoek naar vliegveld Valkenburg, werd ook de hangaar met te gebruiken objecten voor de tentoonstelling en het bezoekerscentrum zelf bezocht door de leerlingen. De leerlingen kregen zo genoeg informatie om aan het werk te gaan. Ze werden steeds enthousiaster over de opdracht, nu ze de ruimte zelf ook hadden gezien.

Objecten Stichting Historie Vliegveld Valkenburg
Objecten Stichting Historie Vliegveld Valkenburg
Objecten Stichting Historie Vliegveld Valkenburg.

Aan de slag

Dus, aan de slag met materiaal vanuit de stichting zoals de tijdlijn, een overzicht met alle materialen vanuit de hangaar en boeken met informatie over het vliegveld. Vol enthousiasme verdiepten de leerlingen zich in de historie en realiseerden ze het ontwerp d.m.v. een maquette. Waar plaats je bijvoorbeeld de kostuums van piloten, schilderijen, modelvliegtuigen en lampen van de landingsbaan? En hoe houdt je rekening met een divers publiek: jong en oud, slecht ter been of met andere handicaps?

Maquettes door technasiumscholieren
Maquettes door technasiumscholieren
Maquettes door technasiumscholieren
Maquettes door technasiumscholieren
Maquettes door technasiumscholieren.

Vruchtbare samenwerking

Tijdens de uitvoering van de opdracht bleef er over een weer contact tussen de stichting en technasiumleerlingen. Dat was voor beide partijen erg prettig, waardoor de leerlingen zowel inhoudelijk als esthetisch een mooie maquette hebben kunnen maken. Als leerling je resultaat beoordeeld krijgen, is altijd spannend. De stichtingleden stelden dan ook kritische vragen tijdens de presentaties van maquettes. 

De samenwerking is hoe dan ook vruchtbaar geweest. Zowel voor de technasiumleerlingen als voor de stichting. Deze laatste kiest nu de beste ideeen uit om in het bezoekerscentrum te verwezenlijken. Een mooi lichtsnoer met daarop modelvliegtuigen door de ruimte, een QR-code om informatie te kunnen zien en het gebruik van het wachtershuisje zijn ideeën die zeker mee genomen worden.

Scholieren tijdens de presentatie van hun maquette
Scholieren tijdens de presentatie van hun maquette
Scholieren tijdens de presentatie van hun maquette
Scholieren tijdens de presentatie van hun maquette
Scholieren tijdens de presentatie van hun maquette.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media