Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Hr. Ms. Kortenaer (torpedobootjager) onder vuur tijdens de Slag in de Javazee

Serious game over perscensuur in Nederlands-Indië

16 december 2013 · Nieuws

Het is februari 1942. Je bent journalist en je wordt erop uitgestuurd om een verhaal te schrijven over de Slag in de Javazee.

Het is februari 1942. Je bent journalist en je wordt erop uitgestuurd om een verhaal te schrijven over de Slag in de Javazee. Je loopt door de straten van Bandung en verzamelt informatie over het verloop van de zeeslag en de oorlog tegen de Japanners. Onderweg kom je allerlei bronnen tegen, van persoonlijke getuigenissen (al dan niet betrouwbaar) tot oorspronkelijk beeld- en documentatieverhaal.  Niet alles wat je te weten komt, doorstaat het kritische oordeel van je eindredactie: wees slim en creatief.

Samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het gamebedrijf Butch en Sundance werkt het Netwerk Oorlogsbronnen mee aan een serious game over perscensuur in Nederlands-Indië. Op basis van oorspronkelijke dagboeken, legerverordeningen, ooggetuigenverhalen, krantenberichten, foto’s en filmmateriaal kan het historische verhaal omtrent de vernietigende Japanse overwinning op de geallieerde vloot (27-28 januari) in de Javazee worden herbeleefd.

Het interactieve spel – als onderdeel van de serie On the ground reporter (http://www.onthegroundreporter.nl/) - zal naar alle waarschijnlijkheid in de zomer van 2014 uitkomen. Ook wordt er een lespakket over het onderwerp ontwikkeld.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media