Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Slotconferentie Programma Netwerk Oorlogsbronnen 2 november

17 september 2021 · Agenda

Netwerk Oorlogsbronnen nodigt u uit voor de slotconferentie van het programma Netwerk Oorlogsbronnen op dinsdag 2 november in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. De conferentie is ook via onderstaande livestream te volgen.

YOUTUBE | Terugkijken livestream Slotconferentie Programma Netwerk Oorlogsbronnen

Uitnodiging

Het programma Netwerk Oorlogsbronnen begon in 2016 met het doel bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog digitaal bij elkaar te brengen. We hebben de afgelopen zes jaar als netwerk stap voor stap gebouwd aan dit doel, met alle deelnemers, collectie-aanleverende organisaties en heel veel partners. Na zes jaar bouwen aan onderdelen hebben we nu al die verschillende puzzelstukjes met elkaar geïntegreerd. We hebben als netwerk van bronnen data gemaakt, en van data informatie. In een volledig geautomatiseerd proces, waardoor er veel meer informatie kan worden getoond dan analoog ooit zou kunnen. En dan we ooit hadden durven dromen. Dat eindresultaat, de belofte van zes jaar geleden, willen we nu graag in aanwezigheid van u op 2 november online plaatsen.

We hebben het als netwerk aangedurfd om iets nieuws te maken, innovatief te zijn. En we hebben het gedaan. Dat is iets om bij stil te staan. Het programma is hiermee voorbij, maar het netwerk gaat door. In een andere vorm met nieuwe doelstellingen. Ook hier staan we 2 november bij stil. We blikken vooruit en vieren het feit dat we verder kunnen. En dat gaan we doen vanuit nog steeds hetzelfde idee: hoe maken we analoog erfgoed op een digitale manier beschikbaar. Zodat nieuwe generaties zelf hun vragen kunnen stellen aan het materiaal en op een nieuwe manier kennis kunnen vergaren over de Tweede Wereldoorlog.

Wij willen iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog dan ook uitnodigen voor deze feestelijke afsluiting van het programma en de start van het nieuwe begin.

Programma

12.00 – 13.00 | Ontvangst met lunch

13.00 – 13.15 | Welkom door Puck Huitsing, programmadirecteur

13.15 – 13.55 | Shaking hands with the future: Culture and heritage at a moment full of change by Michael Peter Edson, strategist, consultant, museum leader            

Cultural institutions have a vital role to play in supporting a stable and well-ordered society, but what is their role in an epoch defined by accelerating cycles of disruption and change? What difference can digital culture make, and how can new forms of digitality either threaten or enable a just and sustainable future for everyone? In this talk, digital strategist and museum leader Michael Peter Edson will explore the choices facing cultural heritage institutions — and institutions of all kinds — as we try to make a difference in a world that is faster, riskier, and more uncertain than it has ever been before.

13.55 – 14.10 | Q&A met keynote speaker Michael Peter Edson

14.10 – 14.30 | Zes jaar bouwen: van fabriek tot infrastructuur door Puck Huitsing en Edwin Klijn, programmamanager

Puck Huitsing en Edwin Klijn blikken terug op de programmaperiode van Netwerk Oorlogsbronnen. Over het prille begin, de stappen, de keuzes onderweg en het eindresultaat.               

14.30 – 14.45 | Lancering Oorlogsbronnen.nl door Tom De Smet, voormalig voorzitter Stuurgroep NOB en Lucinda Jones, voorzitter Stuurgroep NOB

14.45 – 15.15 | PAUZE

15.15 – 15.45 | NOB: en nu dan? door Edwin Klijn en Lizzy Jongma, ICT projectleider - met een inleiding van Tom De Smet en Lucinda Jones

Er is nu een digitale infrastructuur voor WO2-collecties met ongekende mogelijkheden. Volgende stap is dat het meer gebruikt gaat worden; in het onderwijs, in musea, in archiefinstellingen, op het internet, et cetera. Lizzy Jongma en Edwin Klijn laten zien wat je er nu al mee kan en nemen een kijkje in de toekomst.

15.45 – 16.00 | Speech door staatssecretaris Paul Blokhuis, Ministerie van VWS (onder voorbehoud)

16.00 – 16.30 | World War Two Today – Een zoektocht naar het herdenken van WO2 door Roger Cremers, fotograaf

Jongere generaties zoeken overal in Europa naar nieuwe manieren om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Daarbij vervaagt de grens tussen herdenking en belevenis, tussen herinnering en vermaak. De Nederlandse fotograaf Roger Cremers merkte deze ontwikkelingen op en begon ze tussen 2008 en 2016 vast te leggen.

16.30 – 17.00 | Muzikale afsluiting door Sjors van der Panne, zanger en Hubert Jan Horrocks, pianist                  

17.00 – 18.00 | Receptie

 

Registratie

We verzoeken u om zich aan te melden via a.helfrich@niod.knaw.nl vóór maandag 25 oktober 2021. Deelname is kosteloos, maar registratie verplicht. Vermeld daarbij: of u fysiek deel wilt nemen, of u aan de lunch deel wilt nemen, of u de slotconferentie via de livestream gaat volgen.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards