Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Leden van Groep Irawan, onderdeel van de Binnenlandse Strijdkrachten, vernoemd naar omgekomen lid Irawan Soejono, tijdens het defilé ter gelegenheid van de verjaardag van Prins Bernard, 29 juni 1945.Oorlogsbronnen | Regionaal Archief Leiden

Tegen de Overheersing: over verzetsstrijders met een koloniale achtergrond

18 april 2023 · Thema

Migranten uit de Nederlandse koloniën waren actief in het Nederlandse verzet. Zij streden tegen de Duitse overheersing van hun koloniale overheerser. Deze verzetsstrijders met een koloniale achtergrond staan centraal in het Oorlogsbronnen-initiatief ‘Tegen de Overheersing’. Door middel van artikelen en het optimaliseren van data worden hun verhalen belicht.

Anton de Kom

Op 22 februari 2023 was het 125 jaar geleden dat Anton de Kom werd geboren in Paramaribo, Suriname. De antikoloniale activist en schrijver van Wij slaven van Suriname was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Vlak voor de bevrijding kwam hij aan zijn einde in een Duits concentratiekamp. Naast De Kom waren er ook andere migranten uit de toenmalige koloniën actief in het Nederlandse verzet. Zij streden tegen de Duitse overheersing van hun koloniale overheerser. Wie waren zij en wat waren hun beweegredenen?

Familiefoto van Nel, Anton en hun vier kinderen. Collectie: Nationaal Monument Kamp Vught.
Familiefoto van Nel, Anton en hun vier kinderen. Collectie: Nationaal Monument Kamp Vught.
Familiefoto van Anton de Kom met zijn vrouw Nel en hun vier kinderen. Collectie: Nationaal Monument Kamp Vught. Oorlogsbronnen | Nationaal Monument Kamp Vught

Artikelen en data

Tegen de Overheersing bestaat uit een artikelenreeks waarin verschillende verzetsstrijders met een koloniale achtergrond centraal staan. Denk hierbij aan de Indonesische Evy Poetiray, de Surinaamse Albert Wittenberg en jazzmuzikant Boy Edgar. De komende tijd worden de artikelen toegevoegd aan Oorlogsbronnen. Onderaan vindt u een overzicht van de artikelen die al gepubliceerd zijn.

Een ander onderdeel van het initiatief is het optimaliseren van data. Zo worden tijdlijnen uitgebreid met gebeurtenissen en indien beschikbaar foto's. Daarnaast worden mensen toegevoegd aan WO2 Biografieën, zodat er bij hun tijdlijn een korte biografie verschijnt.

 

Evy Poetiray tijdens het Getuigenverhalen interview in 2010. Snapshot uit het video-interview.
Evy Poetiray tijdens het Getuigenverhalen interview in 2010. Snapshot uit het video-interview.
Evy Poetiray tijdens het Getuigenverhalen interview in 2010. Snapshot uit het video-interview. Oorlogsbronnen | Getuigenverhalen

Overzicht

Tevens werken we aan een overzicht van verzetsstrijders met een koloniale achtergrond. Dit overzicht wordt gedurende de looptijd van het initiatief steeds verder aangevuld. Ook hopen we in samenwerking met de deelnemers van Netwerk Oorlogsbronnen meer personen en bronnen aan dit thema te kunnen koppelen.

Verzetsstrijders met een koloniale achtergrond

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards