Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Thematisch zoeken door tien miljoen oorlogsbronnen.nl

Tien miljoen oorlogsbronnen en duizend WO2-thema's

14 november 2017 · Nieuws
Een Google-achtige zoekmachine met ruim tien miljoen bronnen uit de Tweede Wereldoorlog, afkomstig van honderd verschillende archieven, musea, bibliotheken en herinneringscentra. Dat is de collectie-portal Oorlogsbronnen.nl. Voor het eerst komen zoveel lokale, regionale en nationale erfgoedcollecties uit de periode 1940-1945 digitaal samen. En dat maakt een hele nieuwe manier van WO2-onderzoek naar bijvoorbeeld personen, plaatsen en momenten mogelijk.

Voor iemand die op zoek is naar informatie over een familielid of gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog ligt de informatie verspreid door het land, verborgen in lokale depots en achter lokale websites. Ruim 430 instellingen in Nederland beheren bronnen als foto’s, archiefmateriaal, affiches, objecten en kranten uit die periode. Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) werkt aan een verbeterde digitale toegang tot die Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, in het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden.

Vinden wat je zoekt

WO2-bronnen zijn vanaf nu beter vindbaar dan ooit. Dat lijkt simpel: vinden wat je zoekt. Maar als je miljoenen bronnen uit tientallen verschillende collecties samenvoegt is dat niet het geval. Het Netwerk Oorlogsbronnen werkt daarom met Linked Data-technieken om de bronnen met elkaar te verbinden. Het is daarin een voorloper in het digitaal, thematisch en cross-sectoraal verbinden van erfgoedcollecties.

Thematisch zoeken

Niet alleen is deze week de grens van tien miljoen bronnen overschreden, ook is een thematische toegang op de collectie-portal gereed gekomen via www.oorlogsbronnen.nl/thema. Via deze visualisatie van zo'n duizend WO2-thesaurustermen kunnen informatiezoekers gericht op een onderwerp, oorlogsbronnen vinden. 

NRC: Google voor WOII-materiaal moet 'herinnering levend houden'

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards