Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Verwerken en publiceren van persoonsgegevens uit 40-45 onderzocht

6 juli 2017 · Nieuws
Persoonsgegevens uit oorlogstijd. Er is veel vraag naar deze informatie. Daarom bouwt het Netwerk Oorlogsbronnen aan een online portal met persoonsdata. Maar welke informatie mag je wel of niet publiceren, en waarom? Dat staat in het rapport ‘Bescherming persoonsgegevens uit oorlogstijd’. Een verkennend onderzoek van Kennisland in opdracht van het Netwerk Oorlogsbronnen, naar de juridische (on)mogelijkheden voor het verwerken en publiceren van deze gegevens.

Naast de juridische, zijn ook de ethische en maatschappelijke kaders rondom de bescherming van persoonsgegevens zijn meegenomen in het rapport. De publicatie bevat een serie praktische handreikingen die het Netwerk Oorlogsbronnen kan gebruiken bij het verder ontwerpen van de Personenportal WO2. Maar het rapport bedient, net als andere publicaties van Kennisland, de hele erfgoedsector. Het geeft concrete handvatten voor het publiceren van erfgoeddata waar persoonsgegevens in voorkomen.

Balans tussen publieke missie en gevolgen van openbaar maken

Erfgoedinstellingen moeten de balans zien te vinden tussen het beschikbaar stellen van historische informatie om de publieke missie van hun organisatie te behalen en de mogelijke gevolgen van deze beschikbaarstelling. In een samenleving waarbij de verspreiding van persoonsgegevens een grote impact kan hebben op een mensenleven, is deze balans precair. Des te meer als het gaat om de periode 1940-1945, zoals bij het Netwerk Oorlogsbronnen het geval is.

Het Netwerk Oorlogsbronnen bouwt samen met veertien erfgoed- en herinneringsorganisaties aan een zoekingang voor informatie over personen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze bevat persoonsinformatie afkomstig uit bijvoorbeeld registers van concentratiekampen, gevangenissen, archieven, oorlogsmonumenten, etc. De projectpartners zorgen voor inhoudelijke uitwisseling, standaardisering en onderlinge afstemming van de gegevens, zodat gebruikers met één zoekvraag alle data – chronologisch gesorteerd - over een persoon kunnen raadplegen. En zo een oorlogsverleden kunnen reconstrueren.

Partners in het Netwerk Oorlogsbronnen-project ‘Personenportal WO2’ zijn CBG | Centrum voor familiegeschiedenisHC Kamp WesterborkJoods Cultureel KwartierNationaal ArchiefNationaal Comité 4 en 5 meiHet Nederlandse Rode KruisNIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en GenocidestudiesNationaal Monument Kamp VughtNationaal Monument Kamp AmersfoortOorlogsgravenstichtingStichting Oranjehotel en de Stichtingen Vriendenkring Neuengammeoud-Natzweilers en oud-Dachauers.

Verspreid dit rapport gerust

Deze publicatie is in opdracht van het Netwerk Oorlogsbronnen geschreven door Maarten Zeinstra van Kennisland. Het rapport is vrijgegeven onder een Creative Commons 4.0 Naamsvermelding-licentie. Dit betekent dat het rapport vrij te verspreiden is met vermelding van de auteur (Kennisland) en de licentie. Vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze publicatie kunnen gericht worden aan Maarten Zeinstra.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media