Back to top

Wie zaten er gevangen in Kamp Vught in de Tweede Wereldoorlog? Wanneer zijn deze mensen binnengekomen, getransporteerd naar andere kampen, gefusilleerd of misschien vrijgelaten? Met welke familieleden zaten ze gevangen? Het Netwerk Oorlogsbronnen zoekt antwoorden op deze en meer vragen, en u kunt daarbij helpen.

Werk als vrijwilliger mee aan de ontsluiting van de originele administratie van Kamp Vught, onderdeel van de collectie van het NIOD, instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. In juni start dit crowdsourcing-project, waarmee we samen gegevens over de Joodse en/of politieke gevangenen van Kamp Vught inzichtelijk maken. Van vrijwilligers wordt gevraagd de informatie op de circa 26.000 persoonsgebonden kaarten in te voeren via een crowdsourcings-omgeving op HetVolk.org.

Herinneringen levend houden

Dat er grote behoefte is aan deze informatie blijkt wel uit de circa duizend verzoeken per jaar naar persoonsinformatie aan medewerkers van het Nationaal Monument Kamp Vught. Zij hebben tot nu geen uitputtend overzicht van gevangenen. Dus met uw hulp kunnen vragen over kampgevangenen beter en sneller beantwoord worden. Daarnaast kan dit register digitaal gekoppeld worden aan andere kampadministratie uit Nederland of het buitenland. Ook biedt de digitale data nieuwe onderzoeksmogelijkheden. Zo houden we de herinnering aan (de slachtoffers van) de Tweede Wereldoorlog levend.

Kamp Vught, of ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’, was het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland en het geannexeerde gebied, en viel rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn. Het is gebouwd in 1942/’43 om de toenemende stroom gevangenen in Amersfoort en Westerbork aan te kunnen. Zo’n 32.000 mensen zijn hier tussen januari 1943 en september 1944 geplaatst. Dat waren naast 12.000 joden ook politieke gevangenen, verzetsstrijders, Sinti en Roma, Jehovah’s getuigen, zwervers, zwarthandelaren, criminelen en gijzelaars.

Aanmelden als vrijwilliger

Vrijwilliger worden? Maak uw interesse kenbaar via t.free@niod.knaw.nl o.v.v. uw naam en contactgegevens. Vanaf begin juni kunt u aan de slag. Dit is een bijzonder project: gezien de privacy-gevoeligheid van het materiaal vragen we u vooraf een verklaring te ondertekenen, waarin u belooft het materiaal niet te verspreiden. Na aanmelding ontvangt u toelichting hierover. De aftrap van het crowdsourcings-project doen we graag met alle vrijwilligers. Zij zijn van harte uitgenodigd voor de gezamenlijke kick-off op woensdag 7 juni bij het Nationaal Monument Kamp Vught.

Het crowdsourcing-project ‘De gevangenen van Kamp Vught’ is mogelijk dankzij ondersteuning van het VSBfonds.