Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Een van de eerste Canadese voertuigen rijdt Den Haag binnen op de avond van 8 mei 1945.Oorlogsbronnen.nl | Beeldbank WO2 | NIOD | Menno Huizinga

Vrijwilligers gezocht voor het analyseren van oral history interviews

14 december 2021 · Nieuws

Vanuit het Oral History-Knooppunt Sprekende geschiedenis is het initiatief gekomen om rond het begrip Vrijheid, een koppeling te maken tussen de interviewcollectie GetuigenVerhalen - in beheer bij Netwerk Oorlogsbronnen - en interviews uit andere oral history-collecties.

Opzet is dat naast interviews uit het project GetuigenVerhalen, ook interviews uit de collecties van het Nederlands Veteraneninstituut, het project Ongekend Bijzonder en een nog te bepalen Haagse interview-collectie doorzoekbaar worden gemaakt op de betekenis die mensen aan het begrip vrijheid geven.

Oproep

Om deze inhoudelijke koppeling te kunnen maken zoeken we vrijwilligers die met elkaar zo’n tweehonderd geselecteerde interviews willen analyseren op de betekenis die aan vrijheid wordt gegeven, en die de verschillende interviewfragmenten van de juiste labels willen voorzien. Vind je het leuk om bij te dragen aan het inhoudelijk doorzoekbaar maken van verschillende interviewcollecties? En wil je de actuele discussie over vrijheid meer diepgang geven? Meld je dan aan via het knooppunt Sprekende Geschiedenis.

Het werk kan thuis achter de computer gedaan worden. Je kan zelf bepalen hoeveel interviews je analyseert en labelt. Vanuit het Knooppunt Sprekende geschiedenis krijg je een passend softwareprogramma aangereikt. Ook kun je rekenen op heldere instructies welke labels je kunt gebruiken en hoe je zelf een nieuw label kunt voorstellen. Ook is er een helpdesk voor alle praktische en inhoudelijke vragen die je onderweg tegenkomt. Er wordt in de tweede week van januari 2022 gestart met het project, beginnend met instructies. 

Aanmelden

Voor meer informatie over de oproep, neem contact op met Saskia Moerbeek van Knooppunt Sprekende geschiedenis via info@sprekendegeschiedenis.nl of 06-29035922 (niet op woensdag). Lees hier meer informatie over het project Vrijheid als thema. 

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards