Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Gegevens uit de cartotheek van Kamp Vught worden o.a. opgenomen in de Personenportal WO2Netwerk Oorlogsbronnen

Webwijzer persoonsgegevens WO2 in de maak

8 februari 2017 · Nieuws

Collectie-overschrijdend zoeken naar relevante gegevens over individuen in de Personenportal WO2. Dit project is gestart met de samenkomst van twaalf projectpartners en vaststelling van het projectplan.

Collectie-overschrijdend zoeken naar relevante gegevens over individuen voor onderzoekers en medewerkers van de betrokken instellingen. Dat is waar de Personenportal WO2 voor staat. Dit gezamenlijke project, onder leiding van Netwerk Oorlogsbronnen, is begin februari van start gegaan met een samenkomst van twaalf projectpartners en vaststelling van het projectplan. Naar verwachting wordt de portal eind 2017 opgeleverd.

Zoeken naar bijvoorbeeld ‘Abraham Cohen’ in collecties van twaalf instellingen. En zien welke informatie waar in beheer is, en aan welke plaatsen, gebeurtenissen en bronnen deze persoon verbonden is. Dat is binnenkort mogelijk met de Personenportal WO2. Deze zoekingang op namen en naamvarianten van slachtoffers, militairen, te werk gestelden, gevangenen, verzetsstrijders, collaborateurs, SS-vrijwilligers, et cetera in Nederland en Nederlands-Indië, zorgt voor een verbeterde dienstverlening op persoon-gerelateerde vragen. Want betrokken herinneringscentra, musea en archieven kunnen met de Personenportal WO2 de duizenden vragen die zij jaarlijks krijgen over personen sneller en adequater beantwoorden. 

Bijeenkomst personenportal
Bijeenkomst personenportal
Bijeenkomst projectpartners Personenportal WO2 op 6 februari 2017 Netwerk Oorlogsbronnen

Namenindexen

De Personenportal WO2 wordt opgebouwd met namenindexen, die zijn samengesteld op basis van originele kamparchieven, Rode Kruis dossiers, et cetera. Daarnaast worden namen en persoonsgegevens uit oorspronkelijk bronnenmateriaal opgenomen. Door alle namenoverzichten samen te brengen wordt zichtbaar welke personen in meerdere indexen voorkomen. Om vervolgens te bekijken in welke oorlogsbronnen (archiefstukken, krantenartikelen en beeldbanken) deze persoon genoemd wordt. In tweede instantie worden ook secundaire bronnen zoals boeken, tijdschriftartikelen en websites over een persoon toegankelijk via de Personenportal WO2. Het project wordt uitgevoerd met inachtneming van geldende privacy-restricties.  

Oplevering Personenportal WO2

Projectpartners in dit Netwerk Oorlogsbronnen-project CBG|Centrum voor familiegeschiedenisHC Kamp WesterborkJoods Cultureel KwartierNationaal Archief, Nationaal Comité 4 en 5 meiNederlandse Rode KruisNIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudiesNationaal Monument Kamp VughtNationaal Monument Kamp AmersfoortOorlogsgravenstichtingOranjehotel en de Stichtingen Vriendenkring Neuengamme, oud-Natzweilers en oud-Dachauers verwachten de Personenportal WO2 eind 2017 op te leveren.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media