Back to top

Collectie-overschrijdend zoeken naar relevante gegevens over individuen voor onderzoekers en medewerkers van de betrokken instellingen. Dat is waar de Personenportal WO2 voor staat. Dit gezamenlijke project, onder leiding van Netwerk Oorlogsbronnen, is begin februari van start gegaan met een samenkomst van twaalf projectpartners en vaststelling van het projectplan. Naar verwachting wordt de portal eind 2017 opgeleverd.

Zoeken naar bijvoorbeeld ‘Abraham Cohen’ in collecties van twaalf instellingen. En zien welke informatie waar in beheer is, en aan welke plaatsen, gebeurtenissen en bronnen deze persoon verbonden is. Dat is binnenkort mogelijk met de Personenportal WO2. Deze zoekingang op namen en naamvarianten van slachtoffers, militairen, te werk gestelden, gevangenen, verzetsstrijders, collaborateurs, SS-vrijwilligers, et cetera in Nederland en Nederlands-Indië, zorgt voor een verbeterde dienstverlening op persoon-gerelateerde vragen. Want betrokken herinneringscentra, musea en archieven kunnen met de Personenportal WO2 de duizenden vragen die zij jaarlijks krijgen over personen sneller en adequater beantwoorden.   

Bijeenkomst projectpartners Personenportal WO2 op 6 februari 2017

Namenindexen

De Personenportal WO2 wordt opgebouwd met namenindexen, die zijn samengesteld op basis van originele kamparchieven, Rode Kruis dossiers, et cetera. Daarnaast worden namen en persoonsgegevens uit oorspronkelijk bronnenmateriaal opgenomen. Door alle namenoverzichten samen te brengen wordt zichtbaar welke personen in meerdere indexen voorkomen. Om vervolgens te bekijken in welke oorlogsbronnen (archiefstukken, krantenartikelen en beeldbanken) deze persoon genoemd wordt. In tweede instantie worden ook secundaire bronnen zoals boeken, tijdschriftartikelen en websites over een persoon toegankelijk via de Personenportal WO2. Het project wordt uitgevoerd met inachtneming van geldende privacy-restricties.  

Oplevering Personenportal WO2

Projectpartners in dit Netwerk Oorlogsbronnen-project CBG|Centrum voor familiegeschiedenis, HC Kamp Westerbork, Joods Cultureel Kwartier, Nationaal Archief, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Nederlandse Rode Kruis, NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudies, Nationaal Monument Kamp Vught, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Oorlogsgravenstichting, Oranjehotel en de Stichtingen Vriendenkring Neuengamme, oud-Natzweilers en oud-Dachauers verwachten de Personenportal WO2 eind 2017 op te leveren.

Kijk voor meer informatie op de projectenpagina op deze website of lees het projectplan:

Netwerk Oorlogsbronnen bouwt samen met erfgoed- en herinneringsorganisaties aan één landelijke online toegang naar informatie over personen uit de Tweede Wereldoorlog.

PDF icon Projectplan Personenportal WO2 (20170112 v2.0).pdf

Projectplan Personenportal WO2

Projectplan Personenportal WO2