Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
De arrestantenkaarten uit het Rotterdamse politiearchief.Stadsarchief Rotterdam

Wie waren ze? De arrestanten van de Rotterdamse politie in de oorlog

6 december 2018 · Nieuws
Vrijwilligers gezocht! We starten een crowdsourcing-project om arrestatie- en ontslagkaarten uit de Tweede Wereldoorlog van het Rotterdamse politiearchief over te tikken. Zo maken we de informatie op de kaartjes doorzoekbaar.

Zeventien archiefdozen met zo’n 34.000 kaartjes. Tot nu stond deze collectie van arrestatie- en ontslagkaarten uit de Tweede Wereldoorlog van het Rotterdamse politiearchief in het depot van het Stadsarchief Rotterdam. Maar dankzij een crowdsourcing-project - en dus met inzet van vrijwilligers - worden de kaarten digitaal doorzoekbaar.

lk kaartje biedt een fascinerende blik op het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. De collectie is dan ook een interessante bron voor wetenschappelijk onderzoekers, genealogen en historici. Van de ruim 30.000 mensen die gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn gearresteerd door de Rotterdamse politie, staat bijvoorbeeld beschreven waarom ze zijn aangehouden. Maar ook welke persoonlijke bezittingen zij op dat moment bij zich hadden en wanneer ze zijn vrijgelaten of zijn getransporteerd naar een kamp of andere gevangenis.

Regionale functie

Deze originele registratie van arrestanten vormt een belangrijke bron van informatie over personen die tijdens de Duitse bezetting hebben vastgezeten in een Rotterdamse politiecel. Dat waren ‘gewone criminelen’, maar ook veel mensen die zijn opgepakt om politieke redenen of vanwege hun Joodse achtergrond. Een deel van hen was afkomstig van buiten de stad. De Rotterdamse arrestanten-afdeling vervulde in de Tweede Wereldoorlog namelijk een regionale functie.

arrestantenkaarten
arrestantenkaarten
Arrestantenkaarten politiearchief Stadsarchief Rotterdam.

Hulp van vrijwilligers

Het Stadsarchief Rotterdam en het Netwerk Oorlogsbronnen roepen de hulp in van vrijwilligers om de Rotterdamse arrestantenkaarten uit de bezettingstijd toegankelijk te maken. Vanuit huis en op een eigen computer, worden de gegevens op de kaartjes overgetikt via een afgeschermde omgeving op HetVolk.org.

Heeft u interesse en wilt u graag meedoen aan de ontsluiting van dit bijzondere stuk Rotterdamse oorlogsgeschiedenis? Geef u dan op via crowdsourcingWO2DV@rotterdam.nl. Vanwege het privacy-gevoelige materiaal vragen we vrijwilligers een ondertekende verklaring mee te sturen. Op 18 januari 2019 organiseren we bij het Stadsarchief Rotterdam een startbijeenkomst. Vrijwilligers zijn van harte welkom (maar niet verplicht hierbij aanwezig te zijn om mee te doen)!

Vrijwilligersverklaring

Oorlogslevens

De database met persoonsinformatie die uit het project voortkomt wordt op termijn opgenomen in de personen-portal ‘Oorlogslevens’ van Netwerk Oorlogsbronnen. Dit is een WO2-personenzoekmachine - vooralsnog alleen raadpleegbaar voor medewerkers van betrokken erfgoedinstellingen - die uit verschillende collecties levensgebeurtenissen reconstrueert. Het Stadsarchief Rotterdam stelt de scans en openbare gegevens van de arrestanten kaarten t.z.t. via de eigen website ter beschikking.

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards