Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Over Oorlogsbronnen

15 oktober 2021
Oorlogsbronnen.nl is het startpunt voor iedereen die meer wil weten over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De verhalen van de oorlog liggen verscholen in miljoenen originele foto’s, objecten, brieven, administraties, dagboeken, affiches, krantenberichten, filmbeelden, et cetera. Deze ‘stille getuigen’ zijn afkomstig uit de collecties van meer dan 250 archiefinstellingen, musea, herinneringscentra en bibliotheken in binnen- en buitenland. Op Oorlogsbronnen.nl worden deze collecties aan elkaar gekoppeld rondom gebeurtenissen, plaatsen, personen en thema’s. Oorlogsbronnen.nl vormt zo een centrale online toegang tot originele bronnen, informatie en kennis over de Tweede Wereldoorlog.
Oorlogsbronnen.nl uitgelegd

In het kort

  • Thema: Tweede Wereldoorlog (verzet, gevangenschap, collaboratie, leven onder bezetting, bevrijding, oorlogvoering, internationaal, holocaust en vervolging, aanloop naar WO2, nasleep en dekolonisatieoorlog).
  • Periode: Focus 1940 -1945. De aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatieoorlog zijn eveneens onderdeel.
  • Gebied: Het toenmalig Koninkrijk der Nederlanden.
  • Wat: Circa 12 miljoen originele bronnen – en in mindere mate secundaire bronnen zoals boeken – van de volgende organisaties zijn onderdeel van Oorlogsbronnen.nl: beschikbare bronnen van deze organisaties zijn doorzoekbaar via Oorlogsbronnen.nl.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Oorlogsbronnen.nl verschaft toegang tot bronnen uit collecties van meer dan 250 archiefinstellingen, musea, herinneringscentra en bibliotheken in binnen- en buitenland. Bij die bronnen vindt u soms beschrijvingen en bijschriften die in het verleden zijn gemaakt. Deze teksten bevatten soms termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als racistisch, discriminerend of op een andere wijze als kwetsend of uitsluitend kunnen worden ervaren. Wij zijn ons hiervan bewust en doen waar mogelijk aanpassingen. Bij veel bronnen hebben wij hier echter geen invloed op, omdat de bijschriften worden aangeleverd door andere instellingen. Komt u kwetsend of uitsluitend taalgebruik tegen? U kunt dit melden aan de aanleverende organisatie (zoals vermeld in de metadata van de betreffende bron). U kun het ook aan ons melden via info@oorlogsbronnen.nl.

Wie zitten er achter Oorlogsbronnen.nl?

Oorlogsbronnen.nl is ontwikkeld en wordt beheerd door Netwerk Oorlogsbronnen (NOB), een samenwerkingsverband bestaande uit tientallen deelnemende organisaties. Netwerk Oorlogsbronnen heeft tot doel de verspreide bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog in het toenmalig Koninkrijk der Nederlanden, digitaal beter vindbaar en bruikbaar te maken. NOB wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS en krijgt een bijdrage van het Vfonds. De zoektechnologie achter Oorlogsbronnen.nl is ontwikkeld door Spinque. De website Oorlogsbronnen.nl is ontworpen door DOOR (IN10).

Kijk voor meer informatie bij veelgestelde vragen.

Bent u beheerder van bronnen uit de Tweede Wereldoorlog en wilt u ook deelnemen aan Netwerk Oorlogsbronnen? Lees dan verder op 'Voor het netwerk'.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards