Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Over Oorlogsbronnen

15 oktober 2021
Oorlogsbronnen.nl is het startpunt voor iedereen die meer wil weten over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De verhalen van de oorlog liggen verscholen in miljoenen originele foto’s, objecten, brieven, administraties, dagboeken, affiches, krantenberichten, filmbeelden, et cetera. Deze ‘stille getuigen’ zijn afkomstig uit de collecties van meer dan 250 archiefinstellingen, musea, herinneringscentra en bibliotheken in binnen- en buitenland. Op Oorlogsbronnen.nl worden deze collecties aan elkaar gekoppeld rondom gebeurtenissen, plaatsen, personen en thema’s. Oorlogsbronnen.nl vormt zo een centrale online toegang tot originele bronnen, informatie en kennis over de Tweede Wereldoorlog.
Oorlogsbronnen.nl uitgelegd

In het kort

  • Thema: Tweede Wereldoorlog (verzet, gevangenschap, collaboratie, leven onder bezetting, bevrijding, oorlogvoering, internationaal, holocaust en vervolging, aanloop naar WO2, nasleep en dekolonisatieoorlog).
  • Periode: Focus 1940 -1945. De aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatieoorlog zijn eveneens onderdeel.
  • Gebied: Het toenmalig Koninkrijk der Nederlanden.
  • Wat: Circa 12 miljoen originele bronnen – en in mindere mate secundaire bronnen zoals boeken – van de volgende organisaties zijn onderdeel van Oorlogsbronnen.nl: beschikbare bronnen van deze organisaties zijn doorzoekbaar via Oorlogsbronnen.nl.

Wie zitten er achter Oorlogsbronnen.nl?

Oorlogsbronnen.nl is ontwikkeld en wordt beheerd door Netwerk Oorlogsbronnen (NOB), een samenwerkingsverband bestaande uit tientallen deelnemende organisaties. Netwerk Oorlogsbronnen heeft tot doel de verspreide bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog in het toenmalig Koninkrijk der Nederlanden, digitaal beter vindbaar en bruikbaar te maken. NOB wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS en krijgt een bijdrage van het Vfonds. De zoektechnologie achter Oorlogsbronnen.nl is ontwikkeld door Spinque. De website Oorlogsbronnen.nl is ontworpen door DOOR (IN10).

Kijk voor meer informatie bij veelgestelde vragen.

Bent u beheerder van bronnen uit de Tweede Wereldoorlog en wilt u ook deelnemen aan Netwerk Oorlogsbronnen? Lees dan verder op 'Voor het netwerk'.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards