Back to top

Platform Militaire Historie Ede

Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel de rijke, militaire historie van Ede te documenteren en toegankelijk te houden. Het platform is binnen de gemeente Ede het aanspreekpunt voor zaken die de militaire historie van Ede betreffen en houdt zich ook bezig met het digitaliseren en restaureren van historische documenten en beeldmateriaal, zodat deze voor toekomstige generaties behouden blijven en digitaal beschikbaar komen voor lezingen, exposities en educatieve doeleinden.

Arthur Koolkazerne; gebouw 27 (voormalige hoefsmederij)
6711 MA Ede
Nederland

Oorlogsbronnen Platform Militaire Historie Ede

Verkleind model van het Monument Verbindingsdienst uitgegeven aan de vrijwilligers van het Museum Verbindingsdienst bij het sluiten van de deuren in december 2010 (2010)
Vervaardiger, datum
Museum Verbindingsdienst, 2010
Collectie
Platform Militaire Historie Ede
trefwoorden
  • aandenken
  • kunststof
beschrijving
Het meest opvallende van het monument van de Verbindingsdienst is de Regimentsleeuw. De leeuw is een van de vier leeuwen die in 1772 in opdracht van de gemeente Rotterdam door de beeldhouwer J. Keerbergen werden gemaakt voor de nieuwe Hofpoort. Deze poort werd in 1833 afgebroken en leeuwen werden opgeslagen. In 1859 werd over de toegang van de Nieuwe Maas naar de Oude haven de Koningsbrug gebouwd. Daar vonden de vier ook een plaats en al snel kreeg de Koningsbrug de naam ‘Vierleeuwenbrug’. Bij de gevechten op 10 mei 1940 sneuvelden in de omgeving van deze brug zeven militairen van de Verbindingstroepen. Na de oorlog werd de Vierleeuwenbrug afgebroken en werd door de Gemeente Rotterdam één van de leeuwen in langdurige bruikleen afgestaan aan de Verbindingsdienst als dank voor de inzet van de Verbindingstroepen bij de verdediging van Rotterdam. Het monument, dat in 1960 werd gebouwd, werd in 1991 ingrijpend gerenoveerd. De leeuw werd op een sokkel van basaltkeien geplaatst – symbool voor Rotterdam – en op de sokkel werd een plaquette met de namen van de gesneuvelden aangebracht. Achter de leeuw werd een muur gebouwd waarop zes plaquettes zijn aangebracht met de namen van de verbindingsdienst-militairen van de Koninklijke Landmacht en van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger die na 1940 zijn omgekomen. In december 2010 zijn de kazernes in Ede gesloten. Het monument is toen overgebracht naar het terrein van de Bernhardkazerne te Amersfoort. De leeuw is daar geplaatst op een nieuwe sokkel. De oude sokkel van het monument in Ede is van een replica van de leeuw voorzien. Alle vrijwilligers van het Museum Verbindingsdienst kregen bij het sluiten van het museum in Ede dit beeldje mee als herinnering.
https://www.collectiegelderland.nl/organisaties/platformmilitairehistorieede/voorwerp-0082
Zwart geverfde houten kist van het 4de Regiment Veldartillerie Ede begin twintigste eeuw (1908)
Vervaardiger, datum
1908
Collectie
Platform Militaire Historie Ede
trefwoorden
  • soldatenkist
  • hout
beschrijving
Houten manschappenkist waarvan de eigenaar diende bij de 4de Batterij Ede van het 4de Regiment Veldartillerie. De naam van de eenheid is in witte letters goed te lezen en staat op de voorkant van de kist. Op de deksel staat de slecht leesbare naam van de eigenaar, A.J. Westerbeek. Aan de zijkant zijn naast de ijzeren hengsels, resten van bagagestickers van de Nederlandse Centraal Spoorweg-maatschappij zichtbaar. Op één daarvan is nog leesbaar 'van Lunteren NCS'. Op de bovenkant zien we een vrachtgoedsticker 'van Zwartsluis'. Bij Koninklijk Besluit van 30 maart 1905 werd voor de 4e Divisie het 4e Regiment Veldartillerie opgericht. Het regiment bestond uit een staf en twee afdelingen met elk drie batterijen van vier vuurmonden. De veldartillerie werd in deze jaren voorzien van het nieuwe snelvuurkanon 7,5 cm van Krupp, bekend als het 7-Veld geschut met terugloop en schild. De 7-Veld met een dracht van 6,5 km werd getrokken door 6 paarden en kende een bemanning van 7 soldaten. De afdeling werd in 1908 gehuisvest in de nieuwe artillerie- cq Van Essenkazerne. In het gebouw konden 28 onderofficieren en 291 manschappen worden gehuisvest. In de bijbehorende 4 stallen was plaats voor 256 paarden. Onder het bed of kribbe van de soldaat stond vaak een manschappenkist of kribbekist. De kist was gevuld met dagelijkse benodigdheden, zoals kranten, zeep, scheergerei e.d. Deze kist was eigendom van Albertus Johannes Westerbeek, op 23 oktober 1892 geboren in Zwartsluis (overleden op 26 maart 1947 in Ede). Hij was in 1921 getrouwd met Jannetje van de Kaa (geboren op 4 mei 1880 in Ede en op 22 juni 1953 overleden in Lunteren).
https://www.collectiegelderland.nl/organisaties/platformmilitairehistorieede/voorwerp-0002
Gedenksteen onthuld bij de in gebruik name van de Elias Beeckmankazerne in Ede in 1939 (1939)
Vervaardiger, datum
1939
Collectie
Platform Militaire Historie Ede
trefwoorden
  • natuursteen
  • gedenksteen
beschrijving
Elias Beeckmankazerne Deze vlaggestoel werd onthuld door jhr. J.Th. Alting van Geusau generaal-majoor commandant 1e divisie 29 maart 1939
https://www.collectiegelderland.nl/organisaties/platformmilitairehistorieede/voorwerp-0003
Container van het type CLE Mk III, gebruikt bij de luchtlandingen op de Ginkelse Heide op 18 september 1944 (1942, 1944)
Vervaardiger, datum
Central Landing Establishment, 1942, 1944
Collectie
Platform Militaire Historie Ede
trefwoorden
  • container
  • staal
beschrijving
Container van het Britse leger, gebruikt bij de Operatie Market Garden. De container was speciaal ontwikkeld gedurende de Tweede Wereldoorlog om extra munitie te droppen samen met de parachutisten. Aan het ene uiteinde bevindt zich de zak waar de parachute inzat en aan de andere kant zit een metalen schokdemper. Los om de container zit een bevestigingsbeugel om de cilinder aan het vliegtuig op te hangen. Bij het springen konden de parachutisten natuurlijk niet alles wat ze nodig hadden zelf aan hun parachute meenemen. Grote materialen, zoals jeeps en kanonnen, werden vervoerd met zweefvliegtuigen. De rest (eten, medicijnen, wapens, munitie, motorfietsjes, radio's enz.) werd in grote stalen cilinders gestopt en aan een parachute neergelaten. Deze containers, zoals we die cilinders noemen, werden gewoon uit de deur van een vliegtuig gegooid. Soms werden ze ook als een bom onder aan het vliegtuig opgehangen. Op het uiteinde zat een ronde bol met vier gaten als schokdemper. Bij het neerkomen deukte die bol in, waardoor de klap van de landing werd opgevangen. De container kon op de grond eenvoudig overdwars geopend worden om de spullen eruit te halen.
https://www.collectiegelderland.nl/organisaties/platformmilitairehistorieede/voorwerp-0004
Soldiers service en pay book van corporal Clifford Moulton, gedateerd 14 november 1944 (1944)
Vervaardiger, datum
1944
Collectie
Platform Militaire Historie Ede
trefwoorden
  • papier
  • identiteitsbewijs
beschrijving
Soldiers service and paybook
https://www.collectiegelderland.nl/organisaties/platformmilitairehistorieede/voorwerp-0005
download