Back to top

Noordelijke netwerkdag Oorlogsbronnen, #SMHTour en Jaar van Verzet

Deze bijzondere Noordelijke netwerkdag wordt georganiseerd door Netwerk Oorlogsbronnen, St. Musea en Herinneringscentra 40-45 en NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in nauwe samenwerking met het Fries Verzetsmuseum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en St. Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen in het kader van het Jaar van Verzet 2018. Deelname is kosteloos.

Aanmelden kon tot 21 mei en is helaas niet meer mogelijk. 

 

Programma

10.30 – 11.00  Registratie met koffie & thee

11.00 – 11.15  Welkom door dagvoorzitter Hans Groeneweg, conservator, Fries Verzetsmuseum

Korte introductie over

  • Platform WO2/Jaar van Verzet door Fred de Graaf, voorzitter SMH 40-45
  • Netwerk Oorlogsbronnen door Puck Huitsing, programmadirecteur NOB

11.15 – 12.00  Parallelle sessies (u kunt er één kiezen)

1. De Personenportal WO2 door Lizzy Jongma, ICT projectmanager NOB

Een presentatie van de intranetdienst Personenportal WO2 die door NOB in samenwerking met zo’n vijftien organisaties wordt ontwikkeld.

2. Onderduikkaarten online: hoe zet je een collectie om in informatie? door Otto Kuipers en Hans Laagland, Tresoar

In een duo-presentatie vertellen Otto Kuipers (projectleider van ‘Ondergedoken in Fryslân’) en Hans Laagland (informatiearchitect Tresoar) over de stand van zaken rond de themawebsite www.ondergedokeninfryslan.nl  en de rol van Redbot (www.redbot.frl) in deze case.

3. De thesaurus van kamp Westerbork door Bas Kortholt, onderzoeker HC Kamp Westerbork

Bas Kortholt laat zien dat de geschiedenis (en daarmee de collectie) van kamp Westerbork breder is dan de Tweede Wereldoorlog. Dit heeft consequenties voor de thesaurus.

12.00 – 12.15  Plenair: Nieuwsflits

Interactieve nieuwsflits met nationaal en regionaal nieuws.    

12.15 – 13.00  Lunch

13.00 – 14.30  Parallelle workshops (u kunt er één kiezen)

A. Het Oorlogsbronnenspel met Anna van der Molen, coördinator OVCG

De tien miljoen bronnen in de WO2-zoekmachine Oorlogsbronnen.nl vormen duizenden afzonderlijke – en toch ook weer met elkaar verbonden – verhalen. Maar hoe lastig is het om al die losse documenten, foto’s en gegevens met elkaar te koppelen? Dat blijkt als we samen uit een hoop bronnen, verhalen rond gebeurtenissen en personen in het Groninger verzet reconstrueren. (max. 36 deelnemers)

B. Gelaagde verhalen op een historische plek en in de klas met Christel Tijenk, coördinator educatie, HC Kamp Westerbork en Bettie Jongejan, coördinator Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden

Christel en Bettie nodigen u uit om samen met hen te verkennen hoe culturele diversiteit ingezet kan worden om krachtige verbindingen te maken tussen verschillende doelgroepen en het WO2 verleden. Inzet van deze hands-on verkenning: hun praktijkervaring met anders-dan-andere rondleidingen op locatie en in de klas en uw wens om gelaagdheid aan te brengen in uw verhaal rondom WOII. (max. 30 deelnemers)

C. Open data WO2 met Janneke Jorna, collectiespecialist NOB, en Maarten Zeinstra, adviseur auteursrecht en technologie, Kennisland

Maarten praat u bij over auteursrecht gericht op de erfgoedsector. Janneke laat vervolgens een aantal praktijkvoorbeelden uit het WO2 Open data depot project zien. (max. 30 deelnemers)

14.30 – 14.45  Pauze met koffie & thee        

14.45 – 15.30  Plenair: Regio aan het Woord

15.30 – 15.45  Afsluiting middaggedeelte en introductie NIOD-programma

15.45 – 16.15  Pauze met lichte versnapering

16.15 – 17.30  NIOD-café over Feit of Fictie in Fries verzet o.l.v. Geart de Vries, directeur Historisch Centrum Leeuwarden

Gasten zijn: Hinke Piersma, Erik Somers en Frank van Vree, onderzoekers NIOD

17.30 – 18.00  Afsluiting door Frank van Vree, directeur NIOD

 

Aanmelden

Deelname is kosteloos, aanmelding verplicht vóór maandag 21 mei via het aanmeldformulier linksboven op deze pagina. Vergeet niet alle keuzes in te vullen!