Back to top

Stadsarchief Amsterdam

Het Stadsarchief van Amsterdam is het historisch documentatie- centrum van de stad Amsterdam. De gemeenten Ouder-Amstel en Amstelveen hebben hun archieven hier ook ondergebracht.

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam
Nederland
020 - 2511511
Bert de Vries

Lid Stuurgroep Netwerk Oorlogsbronnen

Oorlogsbronnen Stadsarchief Amsterdam

Artis film, deel 1
Vervaardiger, datum
onbekend
beschrijving
Deel 1. Impressie van de dieren in Artis met de volgende tussentitels: 'Ruime behuizing en groote bewegingsvryheid', 'Doen de dieren hun ballingschap vergeten', 'Tonie de Olifant. Opzitten en snuitje geven', 'Nog een paar dikhuiden', 'Zeehondje op de wal en in het water', 'Roofvogels', 'Waar de mensch van afstamt', 'Het roofdieren terras', 'Oppassertje Dries met zijn tijgerkat', 'Dochtertje van directeur Sunier met jonge poema' , 'Heer en Mevrouw Langhals', 'Runderen uit andere landen', 'Poolbewoners', 'De bedelaars onder de beren'.
http://www.oorloginblik.nl/film/niod/2759486
Waar en hoe onze jeugd zich in Amsterdam vermaakt (1940-01-01)
Vervaardiger, datum
Buys, Jacobus, 1940-01-01
beschrijving
Documentaire in twee delen. In het eerste deel zien we spelende kinderen thuis en op straat in Amsterdam Zuid, het Van Heutsz monument aan de Appollolaan, een speeltuin aan de Ouderkerkerdijk (?), het Vondelpark (?). In het tweede deel, getiteld: Speeltuin Amsterdam-Zuid, zien we de speeltuin van speeltuinvereniging 'Henrick de Keijser' aan het gelijknamige plein met beelden van kinderspelen en een poppenkast. De film eindigt met sneeuwballen gooien op straat.
http://www.oorloginblik.nl/film/niod/2759404
Stadsarchief Amsterdam (1935-01-01)
De oude stad (1935-01-01)
Vervaardiger, datum
Tuchinski, Will, 1935-01-01
beschrijving
Joods Amsterdam. De film begint met een lied, geschreven door Alex de Haas, en enkele versregels van Vondel, ondersteund door algemene beelden van de stad. Via Rembrandts schilderij Joods Bruidje belandt de film bij een joodse trouwerij en het joodse leven met markten, een diamantslijperij en de gebedsdienst in de Portugese Synagoge. Louis de Vries declameert verzen van Siegfried van Praag. Sprekers: Louis de Vries (commentaarstem)
http://www.oorloginblik.nl/film/niod/2759408
Na vijf jaar bezetting
Vervaardiger, datum
Wijnhoff, Paul A.J.
beschrijving
Documentairefilm waarin wordt teruggeblikt op vijf jaar oorlog in Nederland met de volgende onderdelen:

1. '10 Mei 1940 begon de aanval der Duitschers uit de lucht op ons land.' met beelden van: Duitse vliegtuigen en parachutespringende soldaten, brandend Rotterdam, militaire colonnes (waaronder beelden van de Duitse invasie in Luxemburg, zoals militaire voertuigen in La Rochette), Julianakanaal, Maastricht en Amsterdam met o.a. het Concertgebouw, Damrak, Dam.
2. 'Op 2 Mei 1945 doemden uit de donkere wolken de geallieerden vliegers op...' met beelden van voedseldroppings, geallieerde soldaten die verwelkomd worden in Amsterdam, 'Prinses Irene brigade trekt Amsterdam binnen', 'Het ontruimen van het laatste Duitse weerstandsnest De Groote Club', 'Wegvoeren van krijgsgevangenen', Duitse soldaten keren terug naar Duitsland, herstel van eerste bruggen, 'Het ophalen van landverraders', 'De gehamsterde levensmiddelen uit een Mutterheim', 'Weteringschans 8 Maart 1945. 36 Nederlanders werden hier als represaille gefusilleerd', bloemen bij de graven op de Apollolaan, 'Z.K.H. Prins Bernhard verlaat het hoofdkwartier der N.B.S. na zijn eerste bezoek aan Amsterdam', ontvangst van soldaten op het stadhuis aan Oudezijds Achterburgwal, 'Burgemeester De Boer en de nieuwe gemeenteraadsleden', 'Demonstratie van geallieerde wapens, die het lot van Hitler Duitsland beslisten' voor het Olympisch Stadion.

http://www.oorloginblik.nl/film/niod/2759410
Zomer en winter in Holland (1940-01-01)
Vervaardiger, datum
Wijnhoff, Paul A.J., 1940-01-01
beschrijving
Zomer en winter van 1940 in onder meer Amsterdam. Een film in vier delen.
Het eerste deel, getiteld: Zomer in Holland, bestaat uit opnamen van zeilboten, de Gooische Stoomtram, het Muiderslot, reigers in de tuinen van Frankendael en het vogelleven in het Vondelpark.
Het tweede deel, getiteld: Winter in Holland, toont Amsterdam in winterkleed: spoorwegen en straten worden schoongemaakt, de sneeuw wordt in handkarren vervoerd, die vervolgens in de grachten worden geleegd; een straatmuzikant bij het Leidse Bosje, sneeuwruimen voor de Stadsschouwburg, schaatsen in de omgeving van de Boerenwetering.
Het derde deel, met de titel: Volendam in wintertooi, toont kleine en grote schaatsers in klederdracht in en rondom het dorp.
Deel vier [in kleur] is getiteld: Over den Zeeweg naar Marken. 1940, en toont het leven in Marken tijdens een winterse zondag met een tocht over het ijs met auto en een ijszeilboot
http://www.oorloginblik.nl/film/niod/2759412
download