Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Brian Horrocks

Brian Horrocks

Brian Horrocks (Ranikhet (Brits-Indië, thans India), 7 september 1895 - Chichester (Engeland), 4 januari 1985) was een Brits legerofficier. Hij vocht zowel in de Eerste als Tweede Wereldoorlog en was onder andere betrokken bij Operatie Market Garden.

Foto's

Lieutenant-General Sir Brian Gwynne Horrocks (September 7, 1895 - January 4, 1985) was a British army officer. He is chiefly remembered as the commander of XXX Corps in Operation Market Garden and other operations during the Second World War.
Gekleed in feestelijke, vaak oranje kleding en met veel rood-wit en blauw, verwelkomt de bevolking van Eindhoven de troepen van het Britse 30e legerkorps van generaal Brian G. Horrocks. Aan het eind van die middag gingen er plotseling geruchten de ronde over Duitse tanks die in aantocht zouden zijn. Veel feestvierders trokken geschrokken huiswaarts. Aan het begin van de avond werd de lucht boven Eindhoven verlicht door lichtkogels. Sommige inwoners dachten nog even aan bevrijdingsvuurwerk. Het waren evenwel 85 Duitse vliegtuigen die door de geallieerde luchtverdediging waren geglipt en de stad bombardeerden. Naast grote verwoestingen waren er meer dan 200 doden te betreuren.
Fotocollectie Anefo
Gekleed in feestelijke - vaak oranje- kleding en met veel rood-wit en blauw - verwelkomt de bevolking van Eindhoven de troepen van het Britse 30e legerkorps van generaal Brian G. Horrocks. Aan het eind van die middag gingen er plotseling geruchten de ronde over Duitse tanks die in aantocht zouden zijn. Veel feestvierders trokken geschrokken huiswaarts. Aan het begin van de avond werd de lucht boven Eindhoven verlicht door lichtkogels. Sommige inwoners dachten nog even aan bevrijdingsvuurwerk. Het waren evenwel 85 Duitse vliegtuigen die door de geallieerde luchtverdediging waren geglipt en de stad bombardeerden. Bij het bombardement op 19 september 1944, één dag na de bevrijding van Eindhoven, vielen 227 doden en raakten ongeveer 800 mensen gewond. Alleen al op de Biesterweg kreeg een volgepakte schuilkelder een voltreffer met 41 doden als gevolg.
Blijf tweewekelijks op de hoogte
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media