Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Evacuatie van Walcheren

Evacuatie van Walcheren

Bij de Evacuatie van Walcheren vond plaats na de inundatie van het gebied. De evacuatieplannen kwamen eerst niet van de grond, omdat de inwoners wilden blijven. Meer dan 30.000 mensen zaten in kleine gebieden bij Domburg en Middelburg. Pas na de bevrijding zijn een kleine tienduizend mensen naar Zuid-Beveland geëvacueerd.

Foto's

In november 1944 laat het Duitse bezettingsleger in Nederland het oostelijk gedeelte van Walcheren onder water lopen. Het heeft geen enkele militaire betekenis. Het enige doel van de Duitsers is om de landbouwgrond ongeschikt te maken voor de landbouw. Foto: Britse troepen brengen de Zeeuwse bevolking per boot in veiligheid.
'Elderly Dutch woman being assisted over temporary bridge from her home.' De foto is genomen in Middelburg ter hoogte van de Nieuwenhovenseweg 4, met zicht op de hoek Nieuwenhovenseweg/Nadorstweg. De vrouw in klederdracht is mevr. Van de Putte-Louwerse, geholpen door Marien van de Putte; de man links in het deurgat J. Hubregtse. Het betreft hier niet mensen die even teurg mogen naar hun huis. De aangelegde loopsteigers duiden er namelijk op dat de mensen hier nog deels in de huizen woonden en dat op regelmatige basis de mensen van voedingsmiddelen en goederen werden voorzien. De strijd om de Schelde en bevrijding van Middelburg duurde niet minder dan 85 dagen. Op 3 oktober 1944 besloot de geallieerde legerleiding de dijken op Walcheren door de RAF te laten bombarderen. Door de inundatie van het eiland zouden de Duitse geschutsbatterijen worden uitgeschakeld. Ondanks waarschuwingen aan de bevolking door middel van pamfletten om een veilig heenkomen te zoeken, kwamen bij de eerste aanval toch nog 125 eilandbewoners om het leven. Weken later krijgt de bevolking gelegenheid even naar hun woningen terug te keren om enige bezittingen op te halen.
Op 6 juni 1944 landden de Geallieerden in Normandië en na een snelle opmars viel de Belgische havenstad Antwerpen vrijwel onbeschadigd in hun handen.Het bezit van de haven en de contrôle daarvan had weinig waarde, omdat de toegang tot de Schelde in Duitse handen was. Vlissingen, de poort van Antwerpen, moest volgens een persoonlijke opdracht van Hitler tot elke prijs verdedigd worden. Op 11 september 1944 werd Breskens gebombardeerd. Hierbij vielen tenminste 199 doden. De bombardementen door de Engelse luchtmacht (Royal Air Force) gingen door. De dagen erna waren de Keerkrakdam en de Sloedam het doel. Het was een poging om de vluchtwegen van het 15e Duitse leger onbruikbaar te maken. Het wist echter voor het grootste deel te ontsnappen. Deze ontsnapping zal later beslissend blijken voor de komende Geallieerde operaties. 6 oktober 1944 bombardeerden Lancasters van de R.A.F. de Westkapelse zeedijk welke over een lengte van 120 meter wordt weggevaagd. Door de ontstane overstromingen vallen vele doden. De bombardementen welke op 7 en 11 oktober volgen leveren niet het beoogde succes op. Op 1 november 1944 begint de Geallieerde invasie met een artillerie bombardement op Vlissingen. De hevige strijd welke daarop volgt wordt na de overgave van Generaal Dasler beëindigd. Zeeland is vrij. Nadat het bericht 'Walcheren moet evacueren' binnen was gekomen, bereidde de burgerbevolking zich direkt voor. Hier worden de aangeplakte instructies bij het stadshuis van Goes gelezen. Voor meer informatie zie: www.geschiedeniszeeland.nl

Kaart

Blijf tweewekelijks op de hoogte
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media