Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Hendrik Koot

Hendrik Koot

Hendrik Evert Koot (Amsterdam, 5 april 1898 - Amsterdam, 14 februari 1941) was een nationaalsocialist. Koot was lid van de NSB en actief bij de Weerbaarheidsafdeling (WA). Na straatgevechten met NSB-opponenten op 11 februari overleed Koot aan zijn verwondingen. De dood van Koot en de straatgevechten vormden de aanleiding tot een grootschalige razzia en - in reactie hierop - de Februaristaking.
Uit een fotoalbum van W.A.-man Hendrik Koot. Derde van rechts is Hendrik Koot. Vanaf de winter van 1940 vielen leden van de nationaal-socialistische Weerbaarheidsafdeling van de NSB Joden lastig in de Amsterdamse Jodenbuurt. Ze vernederden de Joodse bewoners en stalen hun spullen. De bewoners van de Jodenbuurt, een overwegend arme buurt, verzetten zich tegen de NSB'ers en er Hendrik Koot sterft in februari 1941 aan de gevolgen van een straatruzie op het Waterlooplein. Zijn begrafenis op Zorgvlied in Amsterdam wordt door de NSB met veel publicitair geweld aangegrepen om aandacht te vragen voor het haar gedane onrecht.
Begrafenis W.A.-man Hendrik Koot. Album Hendrik Koot Vanaf de winter van 1940 vielen leden van de nationaal-socialistische Weerbaarheidsafdeling van de NSB Joden lastig in de Amsterdamse Jodenbuurt. Ze vernederden de Joodse bewoners en stalen hun spullen. De bewoners van de Jodenbuurt, een overwegend arme buurt, verzetten zich tegen de NSB'ers en vormden knokploegen, daarbij gesteund door andere (niet-Joodse) Amsterdammers. WA'er Hendrik Koot sterft in februari 1941 aan de gevolgen van een straatruzie op het Waterlooplein. Zijn begrafenis op Zorgvlied in Amsterdam wordt door de NSB met veel publicitair geweld aangegrepen om aandacht te vragen voor het haar gedane onrecht.
'Rechts: Hendrik Koot.' Uit een fotoalbum van W.A.-man Hendrik Koot. Vanaf de winter van 1940 vielen leden van de nationaal-socialistische Weerbaarheidsafdeling van de NSB Joden lastig in de Amsterdamse Jodenbuurt. Ze vernederden de Joodse bewoners en stalen hun spullen. De bewoners van de Jodenbuurt, een overwegend arme buurt, verzetten zich tegen de NSB'ers en vormden knokploegen, daarbij gesteund door andere (niet-Joodse) Amsterdammers. WA'er Hendrik Koot sterft in februari 1941 aan de gevolgen van een straatruzie op het Waterlooplein. Zijn begrafenis op Zorgvlied in Amsterdam wordt door de NSB met veel publicitair geweld aangegrepen om aandacht te vragen voor het haar gedane onrecht.
Blijf tweewekelijks op de hoogte
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media