Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Olga de Ruiter

Olga de Ruiter

Olga de Ruiter (Amsterdam, 14 april 1902 - Diepenveen, 13 september 1982) was leider van de Nationaal-socialistische Vrouwenorganisatie (NSVO) van maart 1941 tot 1 augustus 1943. Ze verliet de NSB samen met haar man, Joost Wieger de Ruiter, na een verschil van mening met Anton Mussert. Na de bevrijding werd zij veroordeeld tot 3,5 jaar detentie en zat zij vast in Kamp Vught en Maastricht.
'26-7-1944 Landelijk leidster N.S.V.O. bezoekt Lazarett te Rosmalen, mevr. O de Ruiter-van Lankeren Matthes. In 1938 richtte Mussert de Nationaal-Socialistische Vrouwenorganisatie (NSVO) op. Deze nevenorganisatie van de NSB had tot doel de Nederlandse vrouw voor te bereiden op haar taak in de toekomstige nationaal-socialistische staat. De NSVO hield zich bezig met alle specifiek 'vrouwelijke' taken. Van politieke zaken hield zij zich zoveel mogelijk afzijdig. Olga de Ruiter-Van Lankeren Matthes was voor de NSB actief als leidinggevende van de NSVO. In maart 1941 volgde zij landelijk leidster Elisabeth Keers-Laseur op, die de functie op last van Mussert had moeten neerleggen
Ruiter van Lankeren Matthes, O. de, Leidster van de NSVO In 1938 richtte Mussert de Nationaal-Socialistische Vrouwenorganisatie (NSVO) op. Deze nevenorganisatie van de NSB had tot doel de Nederlandse vrouw voor te bereiden op haar taak in de toekomstige nationaal-socialistische staat. De NSVO hield zich bezig met alle specifiek 'vrouwelijke' taken. Van politieke zaken hield zij zich zoveel mogelijk afzijdig. Olga de Ruiter-Van Lankeren Matthes (zie foto) was voor de NSB actief als leidinggevende van de NSVO. In maart 1941 volgde zij landelijk leidster Elisabeth Keers-Laseur op, die de functie op last van Mussert had moeten neerleggen. Foto: Hier spreekt zij op een bijeenkomst in de dierentuin in Den Haag
Ruiter van Lankeren Matthes, O. de, leidster van de NSVO In 1938 richtte Mussert de Nationaal-Socialistische Vrouwenorganisatie (NSVO) op. Deze nevenorganisatie van de NSB had tot doel de Nederlandse vrouw voor te bereiden op haar taak in de toekomstige nationaal-socialistische staat. De NSVO hield zich bezig met alle specifiek 'vrouwelijke' taken. Van politieke zaken hield zij zich zoveel mogelijk afzijdig. Olga de Ruiter-Van Lankeren Matthes was voor de NSB actief als leidinggevende van de NSVO. In maart 1941 volgde zij landelijk leidster Elisabeth Keers-Laseur op, die de functie op last van Mussert had moeten neerleggen. Foto: Mevrouw De Ruiter tijdens een toespraak in Groningen. Zie: de nationaal-Socialistische Vrouw, 2de jrg. nr.4, 1 maart 1942.
In 1938 richtte Mussert de Nationaal-Socialistische Vrouwenorganisatie (NSVO) op. Deze nevenorganisatie van de NSB had tot doel de Nederlandse vrouw voor te bereiden op haar taak in de toekomstige nationaal-socialistische staat. De NSVO hield zich bezig met alle specifiek 'vrouwelijke' taken. Van politieke zaken hield zij zich zoveel mogelijk afzijdig. Olga de Ruiter-Van Lankeren Matthes (zie foto) was voor de NSB actief als leidinggevende van de NSVO. In maart1941 volgde zij landelijk leidster Elisabeth Keers-Laseur op, die de functie op last van Mussert had moeten neerleggen. Foto: Achter de microfoon mevrouw de Ruiter. Achter haar het symbool van de NSVO.
'26-7-1944 Landelijk leidster N.S.V.O. bezoekt Lazarett te Rosmalen, mevr.O. de Ruiter- van Lankeren Matthes .' In 1938 richtte Mussert de Nationaal-Socialistische Vrouwenorganisatie (NSVO) op. Deze nevenorganisatie van de NSB had tot doel de Nederlandse vrouw voor te bereiden op haar taak in de toekomstige nationaal-socialistische staat. De NSVO hield zich bezig met alle specifiek 'vrouwelijke' taken. Van politieke zaken hield zij zich zoveel mogelijk afzijdig. Olga de Ruiter-Van Lankeren Matthes was voor de NSB actief als leidinggevende van de NSVO. In maart 1941 volgde zij landelijk leidster Elisabeth Keers-Laseur op, die de functie op last van Mussert had moeten neerleggen.
Ruiter van Lankeren Matthes, O. de, leidster van de NSVO In 1938 richtte Mussert de Nationaal-Socialistische Vrouwenorganisatie (NSVO) op. Deze nevenorganisatie van de NSB had tot doel de Nederlandse vrouw voor te bereiden op haar taak in de toekomstige nationaal-socialistische staat. De NSVO hield zich bezig met alle specifiek 'vrouwelijke' taken. Van politieke zaken hield zij zich zoveel mogelijk afzijdig. Olga de Ruiter-Van Lankeren Matthes (zie foto) was voor de NSB actief als leidinggevende van de NSVO. In maart 1941 volgde zij landelijk leidster Elisabeth Keers-Laseur op, die de functie op last van Mussert had moeten neerleggen. Foto: Hier spreekt zij op een bijeenkomst in de dierentuin in Den Haag
In 1938 richtte Mussert de Nationaal-Socialistische Vrouwenorganisatie (NSVO) op. Deze nevenorganisatie van de NSB had tot doel de Nederlandse vrouw voor te bereiden op haar taak in de toekomstige nationaal-socialistische staat. De NSVO hield zich bezig met alle specifiek 'vrouwelijke' taken. Van politieke zaken hield zij zich zoveel mogelijk afzijdig. Olga de Ruiter-Van Lankeren Matthes (niet op de foto) was voor de NSB actief als leidinggevende van de NSVO. In 1943 volgde zij landelijk leidster Elisabeth Keers-Laseur op, die de functie op last van Mussert had moeten neerleggen. Foto: Een van de spreeksters op de bijeenkomst in de dierentuin in Den Haag.
Blijf tweewekelijks op de hoogte
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media