Herman Wertheim
Strijp, 17 februari 1912 - Auschwitz, 15 mei 1944Herman Wertheim wordt op 17 februari 1912 in Strijp geboren. Hij is de oudste zoon van Hester en Jacob Wertheim. Herman werkt als tabakshandelaar onder andere voor A. J. van Beek in Rotterdam.
Herman trouwt op 4 augustus 1936 met Esther Rosenfeld uit Amsterdam. Het eerste kind, een dochter die ze Margaretha Beatrix noemen, sterft als baby op 6 februari 1938. In 1939 wordt een zoon geboren: Jaap.
Tijdens de oorlog duikt het gezin onder, alle drie op een andere plek. Zoon Jaap wordt in 1942 op driejarige leeftijd naar Laren gebracht. Hij wordt opgenomen door het echtpaar Tom en Anneke van Blaaderen.
Esther zit ondergedoken in Eindhoven bij de familie Hoekstra in de Fuutlaan en ook tijdelijk bij de familie Boudrez.
Herman Wertheim wil naar Engeland vluchten samen met Bendik Wijnbergen. Hij koopt valse werkpapieren voor een bedrag van tussen de 750 tot 1000 gulden. Zo komt Herman Wertheim in juni 1942 in Parijs terecht. Op weg naar Engeland is hij echter verraden door een verkoper van valse papieren en terug naar Nederland gebracht waar hij op 14 augustus 1942 aangeklaagd wordt wegens het ‘onbevoegd oversteken van de Belgisch-Nederlandse grens’.
Op dezelfde dag is Herman naar Westerbork gebracht. Vanuit daar wordt hij op 24 augustus 1942 naar Auschwitz gedeporteerd waar hij bijna twee jaar later, op 15 mei 1944, is vermoord.
Zijn vrouw Esther en zoon Jaap hebben de oorlog overleefd.
Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.
Het leven tijdens de oorlog van Herman Wertheim
1942Gearresteerd
Gevangen in het Oranjehotel
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Namenregister Het Oranjehotel
In het Digitale Namenregister Oranjehotel verzamelt Nationaal Monument Oranjehotel de namen en gegevens van mensen die tussen 1940-1945 in de Scheveningse gevangenis hebben gezeten.
Aanbieder
Nationaal Monument OranjehotelGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingJoodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesDigitaal Monument Herinner U de namen
Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberStolpersteine App
Stolpersteine app is een activiteit van de Stichting 18 September. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Familie
Afbeelding van Herman Wertheim
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Herman Wertheim, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl