Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Johannes Pieter Heijboer
Ook bekend als: Johan

Kortgene, 8 maart 1912 - Amsterdam, 14 april 1945

Johan wordt geboren op 8 maart 1912 in het Zeeuwse Kortgene. Hij is reserve 2e luitenant voor ‘Speciale Diensten’ en woont in Eindhoven, waar hij werkt als ingenieur bij Philips. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als radiospecialist bij de Ordedienst (OD). In 1943 wordt Johan, na een intern conflict binnen de OD tussen de stafchef en het hoofd van de radiodienst, ingeschakeld om de zendapparaten in het land te onderzoeken. Hij constateert dat de dienst in zowel technisch als organisatorisch opzicht onvoldoende functioneert. Op grond van zijn bevindingen wordt besloten dat hij als nieuw hoofd van de radiodienst vierentwintig nieuwe zendapparaten met eigen aggregaten gaat construeren en plaatsen. In 1944 beschikt de OD daardoor over een nieuw opgebouwd en verbeterd zendernet dat het hele land dekt.

De radio-, zend- en ontvangststations in Blaricum (Leidend Station-I) en Amsterdam (Leidend Station-II) staan onder directe leiding van het Algemeen Hoofdkwartier van de OD in Amsterdam en houden verbinding met de radionetten in de OD-gewesten. Ook worden honderden codetelegrammen met het inmiddels bevrijde Eindhoven uitgewisseld. Gebrek aan materiaal leidt er echter toe dat op maar een frequentie kan worden gezonden, zodat het netwerk heel gemakkelijk door de Duitse Funkfahndung is uit te peilen.

Leidend Station-II is ondergebracht in het huis van Dirk Hulsman, waar Johan dan bij inwoont. Op 30 januari 1945 wordt Johan door de Sicherheitspolizei gearresteerd, waarschijnlijk nadat het station is uitgepeild. Nadat hij tweeënhalve maand is gevangengehouden, wordt hij op 14 april bij Rozenoord aan de Amsteldijk met negen anderen gefusilleerd. De precieze aanleiding voor de fusillade is niet duidelijk. Johan is 33 jaar geworden. De lichamen van Johan en de andere slachtoffers worden in een massagraf gelegd in de duinen bij Overveen, een beruchte executieplaats van de Duitsers. Johan rust daar op Eerebegraafplaats Bloemendaal. Bron: Brabantse Gesneuvelden

Geen overlijdensakte in Eindhoven gevonden

Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.

Johan wordt geboren op 8 maart 1912 in het Zeeuwse Kortgene. Hij is reserve 2e luitenant voor ‘Speciale Diensten’ en woont in Eindhoven, waar hij werkt als ingenieur bij Philips. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als radiospecialist bij de Ordedienst (OD). In 1943 wordt Johan, na een intern conflict binnen de OD tussen de stafchef en het hoofd van de radiodienst, ingeschakeld om de zendapparaten in het land te onderzoeken. Hij constateert dat de dienst in zowel technisch als organisatorisch opzicht onvoldoende functioneert. Op grond van zijn bevindingen wordt besloten dat hij als nieuw hoofd van de radiodienst vierentwintig nieuwe zendapparaten met eigen aggregaten gaat construeren en plaatsen. In 1944 beschikt de OD daardoor over een nieuw opgebouwd en verbeterd zendernet dat het hele land dekt. De radio-, zend- en ontvangststations in Blaricum (Leidend Station-I) en Amsterdam (Leidend Station-II) staan onder directe leiding van het Algemeen Hoofdkwartier van de OD in Amsterdam en houden verbinding met de radionetten in de OD-gewesten. Ook worden honderden codetelegrammen met het inmiddels bevrijde Eindhoven uitgewisseld. Gebrek aan materiaal leidt er echter toe dat op maar een frequentie kan worden gezonden, zodat het netwerk heel gemakkelijk door de Duitse Funkfahndung is uit te peilen. Leidend Station-II is ondergebracht in het huis van Dirk Hulsman, waar Johan dan bij inwoont. Op 30 januari 1945 wordt Johan door de Sicherheitspolizei gearresteerd, waarschijnlijk nadat het station is uitgepeild. Nadat hij tweeënhalve maand is gevangengehouden, wordt hij op 14 april bij Rozenoord aan de Amsteldijk met negen anderen gefusilleerd. De precieze aanleiding voor de fusillade is niet duidelijk. Johan is 33 jaar geworden. De lichamen van Johan en de andere slachtoffers worden in een massagraf gelegd in de duinen bij Overveen, een beruchte executieplaats van de Duitsers. Johan rust daar op Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Thema’s
Beroep (tijdens de oorlog)Ingenieur, lid verzet, Ir.
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Johannes Pieter Heijboer

1945
30 januari 1945

Gearresteerd in Amsterdam/Nieuwe Herengracht 2

14 april 1945

Omgekomen in Amsterdam

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • Digitaal Monument Herinner U de namen

    Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting 18 September
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Afbeelding van Johannes Pieter Heijboer

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Johannes Pieter Heijboer, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards