Kees van de SandeOok bekend als: Burgers, Kornelis Pieter van de Sande, Kees
Tholen, 24 januari 1918 - Utrecht, 30 april 1945Kees wordt geboren op 24 januari 1918 in Tholen als zoon van Johannes van de Sande en Jacoba Scherpenisse. Hij groeit op in een gezin met drie zussen. Als dienstplichtige wordt hij in oktober 1938 onder de wapenen geroepen en met de rang van wachtmeester ingedeeld bij het regiment Huzaren Motorrijders. In de meidagen van 1940 is hij gelegerd in Den Haag bij de depottroepen van de cavalerie, waar hij bijdraagt aan de verdediging van de Vesting Holland. Op 1 juli 1940 gaat hij met groot verlof. Ten tijde van de Duitse bezetting zet Kees zich in voor de ondergrondse. Als hij in december 1941 als controleur wordt aangesteld bij de Crisis Controle Dienst (CCD) is hij in de gelegenheid zijn verzetswerk verder uit te breiden. Hij sluit zich aan bij het Nationaal Steun Fonds (NSF), groep-Albrecht en Natura die zich inzet voor de voedselvoorziening van onderduikers. Bij deze activiteiten voert hij onder andere de schuilnamen Cornelis Burgers en Cornelis Snel. In 1942 trouwt hij in Oud-Vossemeer met Jo van der Vlies. Hun zoon wordt het daaropvolgende jaar in november geboren. Als gevolg van de toenemende Duitse repressie wordt het verzet in Nederland vanaf 1943 steeds groter. Kees, inmiddels woonachtig in Sleeuwijk, sluit zich aan bij de Knokploeg (KP) en de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) in het Land van Heusden en Altena, waarvan hij vanaf 5 september 1944 (‘Dolle Dinsdag’) districtscommandant is. In de loop van september en oktober 1944 wordt het zuiden van Nederland bevrijd. De opmars stokt echter met het mislukken van Operatie Market Garden, waarna de grens tussen bevrijd en bezet Nederland komt te liggen aan de Biesbosch en het Land van Altena. Contacten tussen het verzet en het bevrijde zuiden worden met name door line-crossers onderhouden die met groot gevaar voor eigen leven via de Biesbosch inlichtingen en onderduikers naar het zuiden en omgekeerd wapens naar het noorden smokkelen. Kees legt als line-crosser 22 van deze tochten af. In het voorjaar van 1945 wordt zijn verzetswerk echter ontdekt; op 3 maart van dat jaar wordt hij in Sleeuwijk gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. Hij wordt samen met collega-line-crosser Aaike van Driel hardhandig verhoord en mishandeld. Uiteindelijk worden ze ter dood veroordeeld en voor de voltrekking van het vonnis naar Fort De Bilt gebracht. Daar worden ze op 30 april 1945 gefusilleerd. Kees is 27 jaar geworden en wordt begraven op de Algemene Begraafplaats aan het Laantje in Werkendam. Postuum is hem voor zijn verzetswerk de Militaire Willemsorde 4e klasse uitgereikt. In Werkendam houdt de K. van de Sandestraat en in Sleeuwijk het K. van de Sandeplein zijn naam in herinnering.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Kees van de Sande (Tholen, 24 januari 1918 - Utrecht, 30 april 1945) was een verzetsdeelnemer, actief in het Land van Heusden en Altena. Hij was tevens line-crosser in het Biesbosch-gebied; hij voerde de oversteek 22 keer uit. Op 3 maart 1945 werd hij in Sleeuwijk gearresteerd, zat een maand lang vast en op 30 april 1945 werd hij samen met Arie van Driel gefusilleerd.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Het leven tijdens de oorlog van Kees van de Sande
1945Gearresteerd in Sleeuwijk
Omgekomen in Utrecht
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Gevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse Gesneuvelden
Meer over Kees van de Sande:
Afbeelding van Kees van de Sande
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Kees van de Sande, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl