Marius NederveenOok bekend als: Job van Daalen, Marius
Dussen, 15 april 1920 - Vught, 29 juli 1944Marius – door de familie ‘Maar’ genoemd – wordt geboren op 15 april 1920 in Dussen als vierde van acht kinderen. Na de lagere school gaat hij eerst in de landbouw en vervolgens in de vlasserij werken. Ook werkt hij kort in een suikerfabriek in Breda. Als Marius achttien jaar oud is, leert hij Anna van Pelt kennen met wie hij zich spoedig verloofd. Rond deze tijd begint Maar met de opbouw van een assurantieportefeuille, om als verzekeringsagent aan de slag te gaan. Omdat Maar bekendstaat als eerlijk en betrouwbaar, maakt hij zich bij dat werk al gauw geliefd. De toekomst ziet er voor Marius en Anna veelbelovend uit. Als de Duitse bezettingsjaren aanbreken, gaat Marius het verzet in als hulpverlener aan onderduikers. Om voor hen aan bonkaarten te komen, neemt Maar deel aan overvallen op de distributiekantoren, zoals op 1 februari 1944 in Hank. Ook neemt Marius de verspreiding van illegale bladen als Ons Volk en Trouw in Dussen en omgeving op zich. In het voorjaar van 1944 worden in Den Haag plannen gemaakt door de Knokploeg-Peter van Peter van der Smit uit Schiedam om een wapendropping te organiseren. Na enkele opties te hebben bekeken, wordt Helvoirt als geschikte locatie aangewezen. Peters contact die aan wapens kan komen, is echter een verrader die de Sicherheitsdienst (SD) op de hoogte houdt van de gemaakte plannen. Peter heeft ondertussen contact gezocht met het verzet in het Land van Heusden en Altena om assistentie te verlenen bij de wapendropping. In de middag van 15 juni 1944 keert Marius per fiets vanaf zijn ouderlijk huis nog een laatste keer terug naar Anna om afscheid te nemen. Er staat hem en zijn verzetskameraden Jan Hak en Hans Roelink een gevaarlijke opdracht te wachten. Het is de laatste keer dat ze Maar in leven ziet. ’s Avonds komen de knokploegleden in Helvoirt aan op de plaats van de wapendropping, niet wetend dat de SD hen in een nabijgelegen schuur opwacht. Als ze naar binnen zijn gelokt, worden ze allemaal, vrijwel de gehele KP-Peter en alle verzetsstrijders uit het Land van Heusden en Altena, gearresteerd en naar kamp Vught overgebracht. In de vroege ochtend van 29 juli 1944 worden ze daar geëxecuteerd op de fusilladeplaats. Marius is een van de slachtoffers van het verraad van de knokploeg. Hij is 24 jaar geworden. Anna blijft alleen achter, maar Marius is nooit uit haar leven verdwenen. In gedachten altijd trouw gebleven, zou ze nooit in het huwelijk treden. Ze overlijdt op 13 februari 2011 op 90-jarige leeftijd.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Marius Nederveen
1944Gearresteerd in Helvoirt (omg.)
Omgekomen in Vught (nb)
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
In Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45Geregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Marius Nederveen
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Marius Nederveen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl