Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Souvenirs tweede wereldoorlog (1). <br/>Aard van de stukken: <br/>Meest knipsels

Souvenirs tweede wereldoorlog (1).
Aard van de stukken:
Meest knipsels, meest uit de NRC, 1940-1943, vermengd met zaken, betrekking hebbend op de distributie.
Toelichting op deze serie in het algemeen:
Het behoeft nauwelijks toelichting, dat souvenirs een grote rol gespeeld hebben in het leven van mijn generatie, die spreekt van 'voor de oorlog' en 'na de oorlog'. De bedoeling van deze dozen in het kader van deze collectie is niet, een bijdrage te leveren aan de beschrijving van die oorlog, maar om een voorbeeld te geven op wat mensen van mijn generatie bewaarden als herinnering Mappen die zij op de avond van de vierde mei nog eens doorkeken. Waarbij velen vermoedelijk net als ik weer terechtkwamen in die menging van gedachten over het bizarre van elke oorlog en van deze nog in het bijzonder door de ideologische aspecten ervan.
Toelichting op deze omslag:
De NRC bleef, in tegenstelling tot een krant als bijvoorbeeld Het Volk, de hele oorlog door verschij nen steeds meer aan de leiband van de Duitse bezetter. Na de oorlog kreeg hij daarom (korte tijd) een verschijningsverbod.
De krant paste eigenlijk niet bij mijn ouders, die niet meer dan lagere school hadden. Maar mijn oudere broers en zuster zullen, toen ik in 1940 naar het gymnasium ging, er wel op aan gedrongen hebben. Zij hebben de benjamin die "door mocht leren" zoals dat toen heette, altijd gesteund, 1940-1943.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media