Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Algemene Middenstandsorganisatie De Haarlemse Handels Vereniging te Haarlem

1909 - 1977

Activiteiten: In de beginjaren moet de nadruk heel sterk op de strijd tegen de wanbetalers gelegen hebben. Maandelijks werd een lijst van onwillige debiteuren opgesteld, gedrukt en aan de leden toegestuurd. Ook werd een contract gesloten met een deurwaarder, die tegen een percentage van het te incasseren bedrag de gerechtelijke vervolging van de wanbetalers voor zijn rekening zou nemen. Een andere service van het 'Informatie- en Incassobureau' was het op verzoek verstrekken van inlichtingen betreffende de kredietwaardigheid van personen. Tenslotte konden de aangesloten leden ook bij het bureau terecht voor adviezen op handelsgebied. Organisatie: De Haarlemse Handels Vereniging werd opgericht op 10 mei 1892. Doel was om de winkeliers te waarschuwen voor wanbetalers en schulden makkelijker geïnd te krijgen. Kopen 'op de pof' was in die tijd zeer gebruikelijk. De winkelier gaf de gevraagde waren mee aan de klant en noteerde het verschuldigde bedrag. Later (meestal eens in de week, als het loon binnen was) kwam de klant de schuld dan afrekenen. Niet alle schuldenaren waren echter even consciëntieus in het afrekenen en het lukte de winkelier niet altijd om de schuld geïnd te krijgen. Huisvesting: Aanvankelijk zal de administrateur het Informatie- en Incassobureau vanuit zijn huis gerund hebben, althans in de adresboeken van Haarlem wordt diens huisadres als zetel van de administratie vermeld. De jaarvergaderingen werden in een café gehouden, Brinkmann was hiervoor favoriet, mogelijk ook de bestuursvergaderingen, hoewel die ook bij een bestuurslid thuis gehouden kunnen zijn. Volgens de lijst van belangrijke data in het manuscript voor het gouden jubileumboek, werd het kantoor in 1895 ondergebracht in het 'gebouw Felix Faveure, thans (1942) St. Bavo'. (Elders wordt dit gebouw vermeld als Felix Fauré.) Volgens dezelfde bron betrok de vereniging in 1898 'het gebouw in de Begijnestraat', hetgeen overeenkomt met het adresboek van dat jaar, volgens welke de vereniging gevestigd was in de Lange Begijnestraat 22. Geschiedenis van het archief en verantwoording van de inventarisatie: Het archief is, samen met dat van de Middenstandscentrale en dat van de R.-K. Middenstandsvereniging, in 1984 door het Makelaarskantoor Mooijekind geschonken aan het toenmalige Gemeentearchief Haarlem, nu het Noord-Hollands Archief. Medewerkers van dit makelaarskantoor hadden de stukken aangetroffen in het ontruimde pand van de Haarlemse Handels Vereniging aan de Wilhelminastraat 3.

Collectie
  • Archieven Noord-Hollands Archief
Type
  • Archief
Identificatienummer van Noord-Hollands Archief
  • 1427
Trefwoorden
  • Categorie
  • Industrie
  • Handel en Dienstensector
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards