Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Colshorn, L.

Over het archief: Ludwig Colshorn (1884) was Duits zakenman, directeur van Fanto Petroleum Maatschappij NV en vanaf 1943 directeur van de firma Colshorn & Co. Hij onderhield contacten met de NV handelsmaatschappij Cellastic (archief 251 b).
Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
periode van ontstaan

[1923] 1930 - 1945

Geschreven en getypte documenten, geen bijzondere handschriften
Geschiedenis

Het archief bevat stukken van zakelijke en persoonlijke aard van de in 1884 in Bremen geboren Duitse zakenman Ludwig C.E. Colshorn. Colshorn, die van 1903-1918 in Rusland en van 1923-1944 in Nederland heeft gewoond, dreef handel in tal van producten. Hij werd omstreeks 1931 o.m. directeur van de "Fanto Petroleum Maatschappij NV" te Amsterdam, een dochtermaatschappij van de Duitse "Fanto Mineralöl Industrie G.m.b.H.". In april 1943 trok Colshorn zich terug uit de Fanto; daarna hield hij zich onder de benaming "Firma Colshorn & Co" bezig met import en export van goederen op allerlei gebied. Van de tweede helft van 1943 af onderhield hij tevens contacten met de NV Handelmaatschappij "Cellastic", welke maatschappij zich bezig hield met het kopen in de door Duitsland bezette gebieden van octrooien, die voor exploitatie na de oorlog in aanmerking zouden kunnen komen. In Nederland werden visakwesties, salarisbetalingen, contact met het hoofdkantoor in Parijs etc., behalve door het bureau van "Cellastic" in Den Haag, ook behandeld door het kantoor van Colshorn. Colshorn ondernam diverse zakenreizen naar Frankrijk en Spanje, voorzien van een Ausweis, hem verstrekt door een zakenrelatie die werkzaam was voor de Abwehrstelle Paris. Na de bevrijding verdacht van spionage, verdedigde hij zich met te zeggen dat hij van de werkzaamheden van deze relatie voor de Abwehr eerst niet op de hoogte was en zelf nooit contact met de Abwehr had gehad.

Bovenstaande gegevens zijn voor een groot deel overgenomen uit de op grond van de in het Documentatie I - dossier no. 295 t.n.v. Ludwig Colshorn aanwezige stukken samengestelde levensbeschrijving.

De van spionage verdachte L.C.E. Colshorn.

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het niod

In december 1980 is een eerste toegang vervaardigd door mr. E. Groeneveld-Ottow.

Openbaarheid: Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media