Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Heijningen, L.A. van

beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in 2012 geschonken aan het NIOD.

Geschiedenis

Leonardus A. (Leo) van Heijningen ('s-Gravenhage, 24 mei 1919, 's-Gravenhage, 9 juni 2008) is in 1949 begonnen als advocaat in 's-Gravenhage en heeft daar 58 jaar zijn vak uitgeoefend. Hij heeft voornamelijk gewerkt als advocaat in het civiel recht. Hij was advocaat van H. Janmaat. Hij werd publiekelijk bekend als de advocaat van Pieter N. Menten.

Een interview met P.N. Menten in De Telegraaf in mei 1976 over een kunstveiling bracht de zaak aan het rollen. De journalist H. Knoop publiceerde met behulp van C. Kanaan (nabestaande van slachtoffer Pistyner) vanaf juni 1976 in het weekblad Accent een serie artikelen over P.N. Menten.Het televisieprogramma TROS-Aktua bracht uitzendingen waarin Poolse en Israëlische getuigen aan het woord kwamen en P.N. Menten beschuldigde van oorlogsmisdaden. Hiermee is de politieke affaire begonnen. In de Tweede Kamer werden er vragen gesteld aan de Minister van Justitie mr. A.A.M. van Agt (KVP). Van Agt werd al gewantrouwd om andere beleidsdaden. Hij liet P.N. Menten niet arresteren, waardoor de media hem verweet dat hij niet snel genoeg zou handelen. Op 15 november 1976 ging een arrestatiebevel uit naar P.N. Menten maar hij was gevlucht. Van Agt kreeg vrijwel de gehele Kamer over zich heen. Hij kon de kritiek alleen afweren door te beloven dat P.N. Menten zo snel mogelijk zou worden opgespoord en dat er een onafhankelijk onderzoek zou worden ingesteld naar het hele opsporings- en vervolgingsbeleid van P.N. Menten sinds 1945. Hij werd opgespoord in Zwitserland en op 22 december 1976 aan Nederland uitgeleverd.

In de herfst van 1977 begonnen de openbare zittingen. De rechtbank veroordeelde Menten op 14 december 1977 tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens de medeplichtigheid aan de moord op burgers in Podhorodce in juli 1941 en vijandige staatsdienst. Menten werd na cassatie vrijgesproken. Deze uitspraak werd door de Hoge Raad gecasseerd waarna P.N Menten op 9 juli 1980 definitief werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar en een boete van fl. 100.000 wegens medeplichtigheid aan de massamoord in Podhorodce. P.N. Menten kwam in 1985 vrij na tweederde van zijn straftijd te hebben uitgezeten. Drie jaar later overleed hij.

Volledig openbaar
Het archief bestaat voornamelijk uit correspondentie en justitiële stukken van mr. L.A. van Heijningen inzake de strafzaak van P.N. Menten. Het archief bevat ook een aantal foto's.
mr. L.A. van Heijningen was medio jaren zeventig advocaat van Pieter N. Menten. Wegens medeplichtigheid aan een massamoord in een dorp in Polen werd Menten veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De strafzaak bracht grote beroering in media en politiek.
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1976-1979.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media