Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Opname van het ss Statendam. Eigenaar Holland - Amerika Lijn.

Opname van het ss Statendam. Eigenaar Holland - Amerika Lijn. Het schip maakte tijdens de periode september tot december 1939 reizen van Rotterdam naar New York. Op 17 september 1939 pikte het overlevenden op van het Engelse vliegkampschip de 'Courageous' dat door de Duitsers was getorpedeerd. In december 1939 werd het aan de Wilhelminakade te Rotterdam opgelegd. Bij de Duitse inval in Nederland werden op 11 mei 1940 aan boord van de Statendam diverse mitrailleurposten op. Aan de overkant van de Maas, aan de Boompjes, waren Nederlandse soldaten en mariniers in stelling gegaan. Hierdoor kwam het schip in een kruisvuur te liggen. Door de wederzijdse beschietingen ontstond brand aan boord welke zich over het gehele schip uitbreidde. Een voorstel, om door middel van granaatvuur gaten in het schip te schieten, waardoor het zou zinken en de brand zou worden geblust, werd door de Nederlandse militaire commandant geweigerd. Hij was namelijk bang, dat er aan boord nog Nederlands machinekamer personeel zou kunnen zijn. Het schip brandde vanaf 11 tot en met 14 mei en werd totaal verwoest. Het enige dat nog kon worden gered was de scheepsbel, welke in de kantoren van de maatschappij werd opgehangen en de Nederlandse vlag welke op de steven waaide. Deze werd geschonken aan mevrouw A.H. Bouman - Braat, de echtgenote van een der directeur van de HAL. Het schip werd in augustus 1940 bij 'Frans Rijsdijk'te Hendik Ido Ambacht gesloopt.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards