Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Dreidel

Deze draaitol, bekend als een dreidel of trendel, is gemaakt van messing en heeft een bijzondere culturele en religieuze betekenis in het jodendom. Het is een vierzijdig tolletje, waarbij op elke zijde één van de Hebreeuwse letters נ (Nun), ג (Gimel), ה (Hei), ש (Shin) staat. Deze letters vormen samen een acroniem voor de Hebreeuwse zin "נס גדול היה שם" (Nes Gadol Hayah Sham), wat "Een groot wonder gebeurde daar" betekent. Dit is een directe verwijzing naar het verhaal van Chanoeka, het Joodse lichtjesfeest dat de herinwijding van de Tweede Tempel in Jeruzalem en het wonder van de olie viert. Interessant is dat op dreidels uit Israël de letter ש (Shin) wordt vervangen door פ (Pei), waardoor de zin verandert in "נס גדול היה פה" (Nes Gadol Hayah Poh), ofwel "Een groot wonder gebeurde hier". Dit benadrukt het lokale belang van het wonder in Israël. De dreidel wordt traditioneel gebruikt tijdens het Chanoekafeest, waarbij kinderen en volwassenen het spel spelen om chocolademunten, noten of andere kleine prijzen. Het spel en het object zelf zijn diep verankerd in de Joodse traditie en cultuur, en symboliseren niet alleen het wonder van Chanoeka, maar ook de blijvende vreugde en het licht in de Joodse geschiedenis en gemeenschap.

Collectie
  • Beeldbank Bevrijdingsmuseum Zeeland
Type
  • dreidel
Identificatienummer van Bevrijdingsmuseum Zeeland
  • BMZ-000018
Trefwoorden
  • Speelgoed
  • Jodendom
  • Religie
  • Joden
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards