Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

NSDAP Politieke Podium Banner/Vlag, Generaal Daser (Middelburg)

Misschien wel een van de meest herkenbare items relaterend aan het Nazi regime (Derde Rijk) is de Swastika vlag. Gebruikt door bijna alle organisaties in het Derde Rijk. De vlag is gemaakt van een rode katoenen basis met daarop aan beide zijden machinaal opgenaaide witte rondel met een in zwart opgedrukt swastika. Deze vlag hing in het kantoor van Generaal Daser in Middelburg. De Bevrijder John Knox heeft de vlag meegenomen als souvenir. Hieronder het verhaal over de schenking van de familie Knox: De Duitsers gaven zich op 6 november over aan majoor Hugh Johnston. Na zijn capitulatie werd Wilhelm Josef Daser door John Knox naar een gevangenenkamp gebracht. Dat het om Knox gaat, werd overigens pas duidelijk in 2014 toen Zeeland herdacht dat het 70 jaar was geleden dat het werd bevrijd. Tot dan toe werd gedacht dat de man die Daser naar het kamp bracht - ‘de militair met de grote snor’ - Rory Johnston was. Zijn zoon zei echter dat zijn vader nooit een snor had gehad en het dus niet de man kon zijn op de afbeelding. Nabestaanden van Knox zagen de foto in 2014 ook en herkenden hun ‘poor old dad’, zoals ze hem sinds zijn ziekte noemden. Na de herdenking in 2014 hielden vrijwilligers van het Bevrijdingsmuseum Zeeland contact met de familie Knox in het Engelse Yorkshire. Tijdens een bezoek kregen vrijwilligers Gert-Jan en Mimi de Rooij uit Middelburg het uniform te zien, naast allerlei andere memorabilia. Deze vlag maakt onderdeel uit van de objecten die werden overgedragen aan het museum door de familie Knox.

Collectie
  • Beeldbank Bevrijdingsmuseum Zeeland
Type
  • vlag
Identificatienummer van Bevrijdingsmuseum Zeeland
  • BMZ-000052
Trefwoorden
  • Tweede Wereldoorlog
  • Provincie Zeeland
  • Duitse strijdkrachten
  • Geallieerden
  • Bevrijding
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards