Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Blikje | Dobbelmanns Ibis Shag met radio

In de oorlogsjaren heeft de radio een heel belangrijke rol gespeeld, via de radio konden de mensen afstemmen op de Hilversumse zenders om het nieuws te beluisteren. Na de Duitse inval werden de berichten die via de huiskamer binnenkwamen minder betrouwbaar. Direct na de inval op 10 mei 1940 bezetten de Duitsers ook de radiozenders in Hilversum. De omroepverenigingen kregen vanaf die tijd een verbod op bepaalde uitzendingen en het uitgezonden nieuws werd door de Duitsers samengesteld en was daardoor vaak onwaar en onbetrouwbaar. Vlak na de Duitse inval weken de Nederlandse regering en het Koninklijk Huis uit naar Engeland. Ze begonnen vanaf hier met uitzendingen in de Nederlandse taal voor het bezette Nederland. Radio Oranje, ‘De stem van strijdend Nederland’, is een radioprogramma van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen. Het programma duurt een kwartier en wordt om 9 uur in de avond uitgezonden door de European service van de BBC (British Broadcasting Corporation). Luisteren naar de BBC en radio Oranje is verbonden, maar eigenlijk niemand trekt zich daar iets van aan. Daarom proberen de bezetters de uitzendingen te storen, echter wordt hiervoor ook weer een oplossing gevonden. De Duitsers besluiten in april 1943 dat iedereen zijn radio in moet leveren. Wie zijn radio niet inleverd loopt kans een zware straf te krijgen, daarom worden er creative manieren gezocht voor het verstoppen van radio's. Achterin de kast of onder de vloer maar ook in dit shagblikje voor pijptabak van het merk Dobbelmann is een radio ingebouwd. Deze verborgen radio is gemaakt door de heer C. Addink, hij werkte op het Natuurkundig laboratorium van Philips. Tijdens de bezettingsjaren heeft hij ook daadwerkelijk met deze "illegale radio" naar radio oranje geluisterd. Geschonken aan het museum door zijn pleegzoon, de heer A. Linzel.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards