Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, monument aan de Anne Frankstraat

Het monument aan de Anne Frankstraat in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de vier leden van de Binnenlandse Strijdkrachten die hier op 5 mei 1945 sneuvelden terwijl zij hun kameraden trachtten te bevrijden. De namen van de vier slachtoffers luiden: Flip B. Jernberg, Herman de Kok, Renee Pyck en Johannes van Reede. Op zaterdag 5 mei 1945 was de Duitse capitulatie een feit, maar de Canadese strijdtroepen hadden Amsterdam nog niet bereikt. Leden van de Binnenlandse Strijdkrachten hadden op verschillende plaatsen in de stad stellingen ingenomen, om de orde te handhaven. In gebouw De Leeuw aan de Valkenburgerstraat waren ongeveer 150 manschappen van de geneeskundige troepen verzameld. In gebouw De Valk, gelegen aan dezelfde straat, zat de compagniestaf. Rond half tien die avond marcheerde de Grüne Polizei met vijftig man de straat in en forceerde de deur van De Leeuw. De meeste leden van de BS, vrijwel allen ongewapend, vluchtten naar de bovenste etage. Een van hen slaagde erin de BS-post aan de nabijgelegen Nieuwe Herengracht te waarschuwen. De groep gevangenen werd naar buiten gedreven en met de handen omhoog tegen de muur gezet en gefouilleerd. De commandopost aan de Nieuwe Herengracht zond achttien gewapende BS-mensen richting gebouw De Leeuw. Het kwam tot een schietpartij, waarbij vier leden van de BS om het leven kwamen en vijf gewond raakten. De vier slachtoffers waren Renee Pyck, Herman de Kok, Johannes van Reede en Flip B. Jernberg. Aan Duitse zijde waren er acht doden en twintig gewonden. Een aantal leden van de BS werden gevangen genomen door de Grüne Polizei. Zij werden op 6 mei bevrijd. Onthulling Het monument is onthuld in 1947 en bevond zich aan de gevel van gebouw De Leeuw.

Vervaardiger
  • Cephas S. Stauthamer (1899-1983)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1504
Trefwoorden
  • Reliëf
  • Verzet Nederland
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards