Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Apeldoorn, plaquette in de Evangelisch Lutherse kerk

De plaquette in de Evangelisch Lutherse Kerk in Apeldoorn (gemeente Apeldoorn) herinnert aan de voormalige dominee en kerkrentmeester van deze kerk, die beiden door de Duitse bezetter gevangen zijn genomen en zijn in Neuengamme overleden in het voorjaar van 1945. In 1944 worden beide mannen opgepakt. Begin december 1944 dominee P.H. Borgers, kort daarvoor kerkrentmeester A.C. Koot. Dominee Borger is de eerste en enige Lutherse predikant die tot ver in 1944 niet wil buigen; hij blijft bidden voor Joden en het Koningshuis. Als intellectueel beschouwen de Duitsers hem als gevaarlijk. Wellicht heeft het feit dat er in huize Borger ook nog een onderduiker was verborgen er ook aan bijgedragen dat hij werd opgepakt. Koot staat bekend om zeer anti-Duits gedrag en twee zonen zijn actief in het gewapend verzet. Een andere zoon, Leo Koot, werd eerder samen met twaalf geslaagde klasgenoten uit de examenklas van de HBS opgepakt wegens een anti-Duitse demonstratie. Ze waren namelijk op pad gegaan met een Jan Plezier, versierd met bloemen in de kleuren van de Nederlandse vlag om leraren en leraressen te bedanken met bloemen en groenten. Deze factoren, samen met de associatie met Borgers, vormen waarschijnlijk de aanleiding van zijn arrestatie. Beide mannen worden in 1948 herdacht door hun namen te graveren in de nieuwe luidklok van de Lutherse kerk in Apeldoorn. Onthulling De plaquette in de Evangelisch Lutherse kerk te Apeldoorn (gemeente Apeldoorn) is op 10 februari 2015 onthuld door Paul Borgers, zoon van predikant Borgers, en zijn kleinzoon samen met Adriaan Koot, zoon van kerkrentmeester Adriaan Koot, en zijn kleindochter.

Vervaardiger
  • Maarten J. Brand
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3846
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards