Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Frederik Hendrik van Oranje (1584-1647)

1907

Frederik Hendrik (1584-1647) is door beeldhouwer Adolf Brütt (1855-1939) staand weergegeven in harnas, met sjerp en kraag, met een commandostaf in zijn rechterhand. Deze voorstelling gaat terug op beelden van veldheren uit de zeventiende eeuw, maar het grote verschil is dat de prins nu een breed gerande hoed draagt. Op zeventiende-eeuwse portretten zijn de mannen blootshoofds weergegeven en ligt de bij het harnas horende helm naast hen. De prins staat stevig met beide voeten op de grond, waardoor het beeld statisch is geworden. Dit standbeeld was een geschenk van keizer Wilhelm II van Duitsland aan koningin Wilhelmina. Wilhelm II was, als nakomeling van Frederik Hendrik, ook prins van Oranje. Hij liet in 1906 door vijf verschillende beeldhouwers levensgrote beelden van de prinsen Willem I, Maurits, Frederik Hendrik, Willem II en Willem III maken naar ontwerpen van hemzelf. Voor koningin Wilhelmina liet hij in 1906 van deze beelden exemplaren op een vijfde van de grootte afgieten. Van de levensgrote beelden van prins Willem I, Frederik Hendrik en Willem III liet hij kopieën maken die hij respectievelijk schonk aan de stad Wiesbaden, koningin Wilhelmina en koning Edward VII van Engeland. Midden december 1907 bracht keizer Wilhelm II een bezoek aan Amsterdam. Wilhelmina noemde in haar toespraak tijdens het galadiner op 13 december van dat jaar het beeld van hun gemeenschappelijke voorvader 'waarvan het schoone standbeeld, dankzij de grootmoedigheid van Uwe Majesteit het paleis zal versieren.' De koningin koos als plaats voor het beeld het voorplein van Huis ten Bosch. De overdracht en de onthulling door de koningin vond plaats op 23 december 1907. Zij schrijft de keizer dat zij het mooie geschenk tot haar grote plezier bijna dagelijks ziet als zij uitrijdt. Het beeld van Frederik Hendrik werd in 1941 overgebracht naar het nieuwe terrein van het Nederlands Legermuseum in Leiden, en later naar Delft. Op 13 oktober 1989 kreeg het zijn huidige plaats op het voorterrein van Paleis Het Loo. Bruikleen H.M. de Koningin.

Vervaardiger
  • Brütt, Adolf
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards