Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Dagboek Han de Wilde

3 januari 1943

De Wilde signaleert dat er veel geld in omloop is, maar meer bij Jan Boezeroen uit de Bouwelouwesteeg, dan bij het betere publiek. Men koopt zonder aarzeling dure spullen. De schouwburg trekt een nieuw publiek met muzikale "schouws". Han de Wilde schrijft enkele malen een opmerking over een optreden van Lou Bandy met ‘Drie Vrijgezellen’ in de Leidse schouwburg. Lou Bandy, een bekende artiest uit Den Haag, had een toneelstuk van Han de Wilde ‘Als muggen om de kaars’ omgewerkt tot een vaudeville door er liedjes aan toe te voegen. Volgens een recensie in het Leidsch Dagblad van B.W. Menkenhorst op 12 december 1941 was het een stuk van ‘jool en gein’. Op 3 januari 1942 vond de 50e opvoering plaats in de Leidse schouwburg en werd Han de Wilde door Bandy gehuldigd. Helaas voor De Wilde beging Bandy op het toneel een politieke misstap: hij maakte de Rijkscommissaris Seyss-Inquart openlijk belachelijk. Bandy werd gearresteerd, vrijgelaten en opnieuw gearresteerd. Na een tijdje als gijzelaar in Haaren te hebben gezeten werd hij vrijgelaten, maar zou tijdens de oorlog niet meer optreden. In augustus 1942 noteert De Wilde spijtig dat Bandy gegijzeld is omdat hij aan de opvoering van ‘Drie Vrijgezellen’ “dik geld” verdiende. Op deze bladzijde schrijft hij badinerend over het schouwburgpubliek, maar dat was hetzelfde publiek dat zo enthousiast was geweest voor Lou Bandy.

Thema's
Collectie
  • Beeldbank WOII
Type
  • Dagboek Han de Wilde
Identificatienummer van Erfgoed Leiden en Omstreken
  • LB 7000/2 deel Wilde, H. de
Trefwoorden
  • Dagboeken
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards