Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview J. Dubbeldeman

9 oktober 1982

Interview met J. Dubbeldeman. Gehouden door Jan de Vries op 9 oktober 1982. Getypt, 51 bladzijden. Joop Dubbeldeman (1917) is ongetwijfeld een van de meer omstreden mensen uit de Leidse illegaliteit. Aan het begin van de oorlog was hij werkzaam als schilder bij de woningbouwvereniging “De Eendracht”. In 1942 steekt hij, samen met Theo Welling en G. Paulides het Kringhuis van de NSB in de Burchtsteeg in brand en neemt de ledenadministratie mee. Ze worden gearresteerd en Dubbeldeman krijgt 12 maanden celstraf, die hij in Scheveningen uitzit. Na zijn vrijlating wordt hij snel opgenomen in de RVV. Na Dolle Dinsdag wordt hij commandant van de RVV-sectie van de Binnenlandse Strijdkrachten. In dit interview vertelt hij over verschillende activiteiten van de RVV. Een poging de vuurwerkfabriek De Kat in brand te steken mislukt. Het wordt door toedoen van een verrader in eigen kring aanleiding tot een razzia in de Kooi in mei 1944. Dubbeldemans ouders, zijn zus en broer worden gearresteerd en naar een concentratiekamp in Duitsland overgebracht. Zijn ouders komen om, zijn broer en zuster overleven de oorlog. Een van de weinige keren dat er uitgebreid verteld wordt over de spanningen binnen de illegaliteit. Onder grote druk moeten enkele goede vrienden van Dubbeldeman wegens hun communistische gezindheid uit de BS worden gezet. Het verschil van mening van Dubbeldeman met de leiding van de BS loopt zo hoog op, dat Dubbeldeman besluit de BS te verlaten. Kees Piena wordt zijn opvolger. In dit interview praat Dubbeldeman ook nog over een overval op een incasseerder van de woningbouwvereniging “Ons Belang”, de dood van agent Huisman op 1 december 1944 en over de hulp, die hij van een omstreden fietsenmaker heeft gekregen.

Thema's
Collectie
  • Beeldbank WOII
Type
  • Interview J. Dubbeldeman
Identificatienummer van Erfgoed Leiden en Omstreken
  • LB 1380/16 doos
Trefwoorden
  • Interviews
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards