Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview H. van Beest

1982

Interview met H. van Beest alias Frits van der Klaauw. Datum en naam interviewer(s) onbekend. Getypt, 65 bladzijden. Het is jammer dat dit interview met H. van Beest zo weinig samenhang vertoont. Dat ligt niet zozeer aan de interviewers als wel aan de persoon van Van Beest. Zijn verhaal is duidelijk beïnvloed door kennis van na de oorlog en de interviewers hebben geen grip op hem kunnen krijgen. H. van Beest kreeg tijdens de oorlog een volledig andere identiteit op naam van Frits van de Klaauw. Het staat wel vast dat hij in Leiden en Oegstgeest leiding heeft gegeven aan een groepje illegalen. Van der Klaauw is te karakteriseren als een zelfstandig opererende illegaal, die niet bij een grotere organisatie was aangesloten maar wel contacten had met zeer veel andere illegalen in Oegstgeest, Leiden en - naar we mogen aannemen - in Den Haag. Twee elementen in dit interview verdienen de aandacht: allereerst het feit, dat Van Beest zich een overlevende noemt van de ‘Oranjevrijbuiters’ uit Utrecht. Deze groep was in september en november 1943 opgerold door toedoen van een zekere Joop de Heus. De meeste leden werden op 28 februari 1944 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Over een rol van H. van Beest bij de Oranjevrijbuiters is echter niets bekend. Zeker is wel dat Kees van Koert tot de Oranjevrijbuiters heeft behoord. Ook hij is na het oprollen van de groep in Oegstgeest terechtgekomen en sloot zich bij de illegaliteit aan. Een tweede opmerkelijke bekentenis van Van Beest betreft de moord op Pieter Marsman in Den Haag. Die werd op 28 mei 1944 ’s avonds op de Veenendaalkade in Den Haag dood geschoten. Het motief voor deze moord is bekend: Marsman werd verdacht van het verraden van de Haagse LO-leider Leo Voogd, die op 26 mei was gearresteerd. Wie voor deze liquidatie verantwoordelijk is geweest is nooit bekend geworden. In het interview met Van Beest worden buitengewoon veel namen genoemd zonder dat de connecties worden uitgediept. De contacten met bepaalde personen uit Oegstgeest lijken nog het meeste constant. Theo Talboo bijvoorbeeld was betrokken bij de hulp aan ondergedoken Joden. Na diens arrestatie op 19 januari 1945 werd zijn huis door Van Beest ontdaan van belastend materiaal.

Thema's
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards