Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Legitimatiebewijs

19 juni 1945

Na de bevrijding kreeg het Nationaal Steunfonds (NSF) van de minister van Financiën de opdracht vorderingen op de illegaliteit af te handelen. Het NSF heeft in de jaren na de oorlog ruim 6000 van deze vorderingen behandeld. Voor het noodzakelijke onderzoek werd uiteraard een beroep gedaan op de kennis van zaken van de eigen medewerkers. In Leiden was dit een taak van G.A.F. Everstijn, die vanaf 1941 of 1942 de financiën van het Leidse NSF had beheerd en in april 1944 districtsleider was geworden. Voor de medewerkers, die nog bij het NSF betrokken waren, zijn legitimatiebewijzen uitgeschreven. Dat betrof in Leiden 7 personen: Mr. J. Swart, G.A.F. Everstijn, J. van Ulden, E. van Haarlem, J. Tesselaar, Tj. Lingsma en J.G. Siebelt. In het district Leiden zijn in totaal 23 van deze legitimatiebewijzen uitgereikt. In Nederland ruim 300. Het pasje is getekend door Everstijn als provinciaal inspecteur en door J. Buys en G. van Hall namens het hoofdbestuur. J.G. Siebelt was tijdens de bezetting leider geweest van de Arbeidscentrale, de falsificatiecentrale van het Leidse NSF, gevestigd in de Leidse Schouwburg. Na de bevrijding werd hij redacteur van het nieuwe katholieke dagblad De Burcht, dat vanaf 19 juni 1945 verscheen. Legitimatiebewijs nr. 83 van de Stichting Nationaal Steunfonds (NSF) op naam van J.G. Siebelt.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards