Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Rooms-Katholiek Arm- en Weesbestuur te Vlissingen, 1814-1963

1814 - 1963

Inleiding Vanaf 1813 werden de katholieke wezen niet meer ondergebracht in het burgerlijk weeshuis, maar in een eigen gebouw. De voogdij bleef echter bij de regenten van het gasthuis en de gemeente betaalde een deel van de kosten. Een eerste stap naar verdere zelfstandigheid volgde in 1855 toen de bisschop van Haarlem een reglement van het Rooms Catholiek Parochiaal Arm- en Weesbestuur vaststelde. De pastoor fungeerde als bisschoppelijk commissaris en de armmeesters werden op voordracht door de bisschop benoemd. Pas in 1872 besloot het bestuur de financiële gevolgen van de wezenzorg geheel voor eigen rekening te nemen en verklaarde het zich onafhankelijk van het burgerlijk arm-, gast- en weesbestuur. Vanaf 15 november 1875 werd de dagelijkse gang van zaken in het weeshuis uitgevoerd door zusters Franciscanessen van de Congregatie der Dochteren van de H. Franciscus en van de H.H. Harten van Jezus en Maria van Salzkotten in het bisdom Paderborn. Het weeshuis was aanvankelijk gevestigd aan Lange Noordstraat C 17, vanaf 1827 in een pand aan de Pottekaai, vanaf 1849 aan Droogdok 2, vanaf 1858 een pand aan de Korte Walstraat, vanaf 1883 een pand aan de Hendrikstraat op de hoek met de Palingstraat en vanaf 1891 in een nieuw pand aan de Van Dishoeckstraat. Het stond lange tijd bekend als ‘Gesticht No 2 - Roomsch Katholiek Weeshuis’. Vanaf de eeuwwisseling was een deel van het weeshuis al ingericht voor ziekenverpleging, die in 1913 als St. Joseph Ziekenhuis werd verzelfstandigd in een nieuw gebouw naast het weeshuis. Lange tijd was dokter J.A. Friesen (1777-1844) voorzitter en secretaris van het bestuur. Hij vermaakte in zijn testament een fors bedrag aan de ‘Roomsch-Katholieke Weezen der stad Vlissingen’, het ‘Fonds Friesen’ (inv.nr 24).

Organisatie
Collectie
  • Archieven Zeeuws Archief
Type
  • Archief
Identificatienummer van Zeeuws Archief
  • 7188
Trefwoorden
  • Welzijn en Sociale zorg
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards