Back to top

Een ontzettend leerzame ervaring, zo zou ik de GLAMWiki 2018 conferentie in Tel Aviv beschrijven. Op deze driedaagse internationale conferentie kwamen mensen uit de Wikimedia wereld en de GLAM (Galeries, Libraries, Archives and Museums) sector bij elkaar om vooral veel samen te werken. De GLAMWiki conferentie is de jaarlijkse ontmoeting tussen medewerkers van GLAM’s en Wikimedians. Dit jaar werd de conferentie georganiseerd door Wikimedia Israël en omvatte zo’n 150 deelnemers. Met keynote lectures, presentaties, workshops en meetups was het programma erg divers.

Naast het uploaden van zo’n 1600 Tweede Wereldoorlog bronnen naar Wikimedia Commons had ik weinig ervaring met Wikimedia en GLAMWiki. Toch weerklonken mijn ervaringen met erfgoedinstellingen en het delen van open data vanuit het WO2 Open Data Depot project van Netwerk Oorlogsbronnen veelvuldig tijdens de GLAMWiki conferentie. De problemen rondom een behoudend perspectief en de behoefte van het maken van perfecte beschrijvingen zijn universeel. Het oplossen hiervan is een van de speerpunten van de conferentie.

Meer kwalitatief hoogwaardige digitale bronnen rond het thema WO2 beschikbaar stellen voor het brede publiek. Door een set digitale collectiedata via erkende en al goed zichtbare publiekskanalen te publiceren met een open licentie.

De kansen van open data

Terwijl onderzoek aantoont dat open access een positieve impact heeft op de relevantie en maatschappelijke betrokkenheid van erfgoedinstellingen en bijdraagt aan de mogelijkheden voor het financieren van digitalisering, worden deze kansen vaak nog niet volledig benut door de erfgoedinstellingen. De publieke taak van erfgoedinstellingen en een behoudende opstelling kunnen hier botsen. Ook de geringe aanwezigheid van GLAM instellingen, zeker van buiten Israël, laat zien hoe lastig deze cultuurslag is. Toch toont de conferentie ook hoe goed het gaat. Zo vertelde Loic Tallon over het open access beleid van The Metropolitan Museum of Art en vertelden Jason Evans en Dr. Dafydd Tudur over de samenwerking tussen Wikimedia en The National Library of Wales.

 
Janneke in gesprek met Rodrigo Barbano Tejera (Wikimedia Uruguay and Wikimedia Digitization User Group)

Sparql en OpenRefine

Het leuke aan de Wikimedia community is dat er ontzettend hands-on wordt gewerkt. Vooral de workshops Sparql en OpenRefine waren leerzaam en kon ik meteen toepassen in mijn werkzaamheden voor Netwerk Oorlogsbronnen. Sparql laat je een query (zoekvraag) uitvoeren binnen Wikidata. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om alle Nederlandse verzetsmensen uit Wikidata te halen, inclusief bijvoorbeeld geboortedatum, sterftedatum, woonplaats etc. OpenRefine stelt je in staat om ongestructureerde data uit o.a. een Excelbestand op een simpele en snelle manier te structureren. Vervolgens is het mogelijk om deze data te matchen met Wikidata.

 
Groepsfoto GLAMWiki conferentie 2018

Meer erfgoed op wikidata

Daarnaast waren de presentaties van Maarten Dammers over het project Sum of all Paintings en de presentatie van Jos Damen over Anne Frank, Copyright & Wikipedia erg verfrissend. De doelstelling om alle belangrijke schilderijen toe te voegen aan Wikidata is nobel en vergelijkbaar met het streven van Netwerk Oorlogsbronnen om alle bronnen met betrekking op de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Koninkrijk Nederland te verzamelen. Ook de presentatie van Jos Damen, hoofd bibliotheek en ICT bij African Studies Centre Leiden en Wikimediaan, was inspirerend. Zijn diepgravende onderzoek gaf de Wikipedia pagina van Anne Frank ‘een gezicht’.