Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Katherine Maher, directeur Wikimedia Foundation tijdens de openingssessie in Tel Aviv

GLAM meets wiki in Tel Aviv

22 november 2018 · Nieuws
BLOG | Een ontzettend leerzame ervaring, zo zou ik de GLAMWiki 2018 conferentie in Tel Aviv beschrijven. Op deze driedaagse internationale conferentie kwamen mensen uit de Wikimedia wereld en de GLAM (Galeries, Libraries, Archives and Museums) sector bij elkaar om vooral veel samen te werken. De GLAMWiki conferentie is de jaarlijkse ontmoeting tussen medewerkers van GLAM’s en Wikimedians. Dit jaar werd de conferentie georganiseerd door Wikimedia Israël en omvatte zo’n 150 deelnemers. Met keynote lectures, presentaties, workshops en meetups was het programma erg divers.

Naast het uploaden van zo’n 1600 Tweede Wereldoorlog bronnen naar Wikimedia Commons had ik weinig ervaring met Wikimedia en GLAMWiki. Toch weerklonken mijn ervaringen met erfgoedinstellingen en het delen van open data vanuit het WO2 Open Data Depot project van Netwerk Oorlogsbronnen veelvuldig tijdens de GLAMWiki conferentie. De problemen rondom een behoudend perspectief en de behoefte van het maken van perfecte beschrijvingen zijn universeel. Het oplossen hiervan is een van de speerpunten van de conferentie.

De kansen van open data

Terwijl onderzoek aantoont dat open access een positieve impact heeft op de relevantie en maatschappelijke betrokkenheid van erfgoedinstellingen en bijdraagt aan de mogelijkheden voor het financieren van digitalisering, worden deze kansen vaak nog niet volledig benut door de erfgoedinstellingen. De publieke taak van erfgoedinstellingen en een behoudende opstelling kunnen hier botsen. Ook de geringe aanwezigheid van GLAM instellingen, zeker van buiten Israël, laat zien hoe lastig deze cultuurslag is. Toch toont de conferentie ook hoe goed het gaat. Zo vertelde Loic Tallon over het open access beleid van The Metropolitan Museum of Art en vertelden Jason Evans en Dr. Dafydd Tudur over de samenwerking tussen Wikimedia en The National Library of Wales.

Bekijk de volledige presentatie van Loic Tallon terug

Bekijk de volledige presentatie van Jason Evans en Dafydd Tudur terug

Janneke in gesprek met Rodrigo Barbano Tejera.
Janneke in gesprek met Rodrigo Barbano Tejera.
Janneke in gesprek met Rodrigo Barbano Tejera. Wikimedia Uruguay and Wikimedia Digitization User Group

Sparql en OpenRefine

Het leuke aan de Wikimedia community is dat er ontzettend hands-on wordt gewerkt. Vooral de workshops Sparql en OpenRefine waren leerzaam en kon ik meteen toepassen in mijn werkzaamheden voor Netwerk Oorlogsbronnen. Sparql laat je een query (zoekvraag) uitvoeren binnen Wikidata. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om alle Nederlandse verzetsmensen uit Wikidata te halen, inclusief bijvoorbeeld geboortedatum, sterftedatum, woonplaats etc. OpenRefine stelt je in staat om ongestructureerde data uit o.a. een Excelbestand op een simpele en snelle manier te structureren. Vervolgens is het mogelijk om deze data te matchen met Wikidata.

Bekijk de volledige Sparql-workshop

Groepsfoto GLAMWiki conferentie 2018
Groepsfoto GLAMWiki conferentie 2018
Groepsfoto GLAMWiki conferentie 2018.

Meer erfgoed op wikidata

Daarnaast waren de presentaties van Maarten Dammers over het project Sum of all Paintings en de presentatie van Jos Damen over Anne Frank, Copyright & Wikipedia erg verfrissend. De doelstelling om alle belangrijke schilderijen toe te voegen aan Wikidata is nobel en vergelijkbaar met het streven van Netwerk Oorlogsbronnen om alle bronnen met betrekking op de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Koninkrijk Nederland te verzamelen. Ook de presentatie van Jos Damen, hoofd bibliotheek en ICT bij African Studies Centre Leiden en Wikimediaan, was inspirerend. Zijn diepgravende onderzoek gaf de Wikipedia pagina van Anne Frank ‘een gezicht’.

Kijk de volledige presentatie van Maarten Dammers terug

Kijk de volledige presentatie van Jos Damen terug

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards