Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Lucinda Jones neemt voorzitterschap stuurgroep NOB over van Tom De Smet

14 oktober 2021 · Nieuws

Met de benoeming van Tom De Smet tot directeur Archieven, Dienstverlening en Innovatie van het Nationaal Archief verliest Netwerk Oorlogsbronnen haar voorzitter van de stuurgroep. We verwelkomen Lucinda Jones, hoofd collecties van de Koninklijke Bibliotheek en al langer lid van de stuurgroep, als nieuwe voorzitter.

Het mooiste afscheidscadeau: NOB heeft toekomst

Puck Huitsing, programmadirecteur Netwerk Oorlogsbronnen: "Hier de plek om veel dank te zeggen aan Tom De Smet, die de afgelopen zes jaar zich meer dan vol heeft ingezet voor Netwerk Oorlogsbronnen. Tom heeft zich hard gemaakt voor lastige strategische keuzes. Zoals het bouwen van een B2C-interface binnen het programma, om zo duidelijk te maken wat je met de infrastructuur kunt. Maar vooral ook; om NOB een toekomst te geven na de programma periode. De inzet van Tom heeft gemaakt dat dit is gelukt: een mooier afscheidscadeau is niet denkbaar. We wensen Tom veel succes bij het Nationaal Archief en kijken uit naar de samenwerking met het Nationaal Archief en Tom!  Aan Lucinda nu om het netwerk te koersen naar een goede positie in de een nieuwe, verzelfstandigde situatie. Met haar kennis en inzet gaan we dat proces vol vertrouwen in."

Echt teamwork: De bouw van het netwerk en de infrastructuur

Tom De Smet, aftredend voorzitter stuurgroep Netwerk Oorlogsbronnen: "De afgelopen 6 jaar heb ik me met ontzettend veel plezier ingezet voor Netwerk Oorlogsbronnen. Zelden heb ik de eer gehad om met zo’n gedreven, maar ook visionair team samen te werken. De betrokkenheid van de rest van de stuurgroep maakte ook dat het bouwen aan een waardevol netwerk en infrastructuur voor de herinneringssector als echt teamwork aanvoelde. Ik heb van meet af aan geloofd in waar het Netwerk voor stond en wat het wou bereiken in een gedigitaliseerde samenleving. Het doet me dan ook ontzettend veel genoegen om te zien dat de toekomst van NOB geborgd is en dat de opgebouwde kennis en infrastructuur de herinneringssector nu nog breder en efficiënter ingezet kunnen worden ten behoeve van de gehele sector. Ik heb er het volste vertrouwen in dat mijn opvolger Lucinda en de rest van de stuurgroep, maar zeker ook Puck Huitsing en haar geweldige team het proces van de verdere verzelfstandiging van NOB met glans verder zullen zetten."

Maatschappelijke impact vergroten

Lucinda Jones, voorzitter stuurgroep Netwerk Oorlogsbronnen: "De digitale transformatie is al jaren bezig en is afgelopen anderhalf jaar, gedurende de COVID-pandemie, nog sterker ingezet. Daarom is het digitaal beschikbaar stellen van het oorlogsgeheugen, een belangrijke, zo niet het belangrijkste manier om de herinnering van de Tweede Wereldoorlog in leven te houden.

De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in de digitale wereld brengen, kan alleen bereikt worden door samen te werken als netwerk, waarbij wij elkaar helpen om dit gezamenlijke doel te verwezenlijken. Ook al staan we maar aan het begin van ons gezamenlijk reis, er is nu al ongelofelijk veel bereikt door het netwerk. En ik ben erg trots dat ik hier deel van uit maak.

Mijn wens voor de huidige én toekomstige deelnemers van Netwerk Oorlogsbronnen is dat niet alleen alle bronnen digitaal vindbaar en bruikbaar blijven om de herinnering van de Tweede Wereldoorlog levend te houden voor iedereen, nu en in de toekomst, maar ook dat de contextualiseren van het samenhang tussen de individuele bronnen online zichtbaar is. Hierdoor zal de kracht van ons netwerk duidelijk naar voren komen en de maatschappelijk impact worden vergroot."

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards