Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Hongerwinter1944-1945 Brandstoffennood, Oostkapelle Beeldbank WO2 – NIOD

Netwerkdag WO2NET | 12 september 2023

2 augustus 2023 · Nieuws

Alleen nog plekken op de wachtlijst beschikbaar

Dit is de eerste netwerkdag van de stichting WO2NET, een nieuwe organisatie waarin Netwerk Oorlogsbronnen en een deel van de activiteiten van de Stichting Musea & Herinneringscentra ’40-’45 een plek krijgen. WO2NET wil samen met alle partners in de erfgoed- en herinneringssector de betekenis van de Tweede Wereldoorlog levend houden en aan de actualiteit koppelen. Met elkaar hebben we al veel bereikt, én er is nog veel te doen. We willen meer samenhang brengen in herinneringsgerichte activiteiten en we willen het erfgoed voor het publiek meer toegankelijk en aansprekend maken.  

Deze netwerkdag staat in het teken van de interactie met het publiek, de gebruikers. Welke acties en interacties vinden er plaats als het publiek deel gaat nemen aan het vertellen van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog?

Deelname is kosteloos, registratie verplicht.

De zaal is helaas vol. Als je geïnteresseerd bent, meld je aan voor de wachtlijst bij a.helfrich@niod.knaw.nl.

Programma

12.00 – 13.00 Inloop met lunch

13.00 – 13.10 Opening en welkom door dagvoorzitter Roosje Keijser 

13.10 – 13.40 Stichting WO2NET
Introductie nieuwe directeur-bestuurder Ellen van der Waerden en voorzitter Raad van Toezicht, Ingrid van Engelshoven, missie en activiteiten van de stichting.

13.40 – 14.30 De wereld van de digitale zolderkamer speurneuzen door Tommy Hamelink, OSINT onderzoeker
Finding the location WW1 & WW2 | Facebook
De meesten van u zullen bekend zijn met het werk van het vrijwilligersplatform Bellingcat. Maar veel van de door dit platform gebruikte technieken worden ook gebruikt voor historische gebeurtenissen. Tommy Hamelink zal u meenemen in de wereld van de digitale zolderkamer speurneuzen en moderne "open source" onderzoeken

14.30 15.00 Pauze met koffie/thee

15.00 16.15 Parallelle workshops

Workshop A | Crowdsourcing: de kracht van de massa 1+1=3

Thomas van Maaren, Susan de Thouars en Jesse de Vos, Netwerk Oorlogsbronnen

Meer dan 10 jaar geleden deed crowdsourcing zijn intrede in het Nederlandse erfgoedveld. Via een nieuw platform – velehanden.nl – werd een grotendeels onbekend publiek opgeroepen om de informatie uit gescande militieregisters over te nemen. Sindsdien draagt crowdsourcing en publieksparticipatie bij aan het toegankelijk maken van bronnen in erfgoedland. Momenteel zijn er vele verschillende platformen om als vrijwilliger mee te helpen.  

In deze sessie zetten we crowdsourcing in de schijnwerpers. Samen met een panel waaraan o.a. het Nat. Museum van Wereldculturen, Het Utrechts Archief, de Indische Genealogische Vereniging en het CBG deelnemen, gaan we in gesprek over crowdsourcen in de praktijk: wat is de waarde ervan en wat zijn de geleerde lessen? Na dit vraaggesprek werpt het Stadsarchief Amsterdam een blik op het crowdsourcen van de toekomst.

Workshop B | De Nieuwe rol van WO2 musea

Annette Schautt, directeur Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45

De WO2 musea staan voor grote uitdagingen. De rechtsstaat staat onder druk, antisemitisme en racisme groeien en er woeden oorlogen overal om ons heen. Het vertellen van de verhalen van WO2 is niet meer genoeg. Hoe zorg je dat je boodschap beklijft en impact genereert? Hoe bereik je nieuw publiek en hoe leer je als museum van je doelgroepen? SMH40-45 heeft het afgelopen jaar verschillende learning communities opgezet en deelt graag de inzichten over impact, co-creatie en andere experimenten. 

Workshop C | Een Kijkje in de Keuken: van bronnen naar personen en gebeurtenissen

Daan Raven en Micon Schorsij, afdeling Techniek, Netwerk Oorlogsbronnen

Oorlogsbronnen verzamelt gegevens uit archieven en andere erfgoedinstellingen over het leven van Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog. Op basis hiervan worden door ons meer dan 400.000 biografische tijdlijnen gevuld met oorlogsgebeurtenissen, zoals deportaties en gevangenschappen. De bronnen hiervoor zijn vaak geen uitgebreide persoonsbiografieën, maar eerder losse archiefbestanden zoals interneringskaarten, die fragmenten van iemands leven belichten.  

In deze workshop leggen we uit hoe wij deze databronnen met behulp van XSLT en Linked Data transformeren tot coherente tijdlijnen. We gaan in op detail- en kwaliteitsverschillen tussen de tijdlijnen en nodigen jullie uit om samen met ons na te denken over manieren om de kwaliteit te verbeteren en de data verder te verrijken. Wat zouden jullie graag willen zien op zo'n tijdlijn? En welke mogelijkheden tot verbetering kunnen jullie ontdekken? 

Daarnaast behandelen we de verschuiving van het denken in records naar het denken in personen bij de deelnemers in ons netwerk. We laten aan de hand van voorbeelden van het CBG en Het Utrechts Archief zien hoe het belang van het denken in personen en gebeurtenissen ook bij archieven steeds groter wordt. We hopen dat deze inzichten ons helpen om beter op elkaar aan te sluiten en jullie data op een nog betekenisvollere manier te verwerken.

16.15 – 16.45 Afscheid programmadirecteur Netwerk Oorlogsbronnen Puck Huitsing 

Het programma NOB is afgelopen en NOB gaat verder in de stichting WO2NET. Daarom wordt er afscheid genomen van de programmadirecteur NOB, Puck Huitsing. Roosje Keijser leidt dit programmaonderdeel.

16.45 Borrel

 

Deelname is kosteloos, registratie verplicht. Meld je voor een plek op de wachtlijst aan bij a.helfrich@niod.knaw.nl

Vergeet niet te vermelden of je van de lunch gebruik wilt maken.

Het plenaire programma is livestream te volgen via http://bit.ly/wo2netwerkdag2023.

Het programma is hier als pdf download beschikbaar.

 

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards