Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Nieuwe oogst: Digitale Collectie, foto’s uit regionale beeldbanken en bewegend beeld

26 januari 2016 · Nieuws

Via Oorlogsbronnen.nl kunt u in één keer zoeken door meer dan 400 collecties over of uit de Tweede Wereldoorlog. Eind 2015 is een aansluiting op de landelijke erfgoedportal Digitale Collectie gerealiseerd.

Via oorlogsbronnen.nl kunt u in één keer zoeken door meer dan 400 collecties over of uit de Tweede Wereldoorlog. We blijven voortdurend op zoek naar interessante uitbreidingen. Zo is eind 2015 een aansluiting op de landelijke erfgoedportal Digitale Collectie gerealiseerd.

 

Digitale collectie

Digitale Collectie brengt de digitale erfgoedcollecties - nu nog vooral museumcollecties, maar straks ook archieven, bibliotheken en andere organisaties - van Nederland op één plek samen. Met Oorlogsbronnen hebben wij de bronnen eruit gehaald, die betrekking hebben tot Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Dit bleken zo’n 28.000 objecten te zijn, die nu ook via Oorlogsbronnen te doorzoeken zijn. Het gaat om een flink aantal beeldbanken van onder meer het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, het Noord-Hollands Archief, het Regionaal Archief Tilburg, het Brabants Historisch Informatie Centrum en de Haagse Beeldbank.

Foto’s en bewegend beeld

Deze beeldbanken omvatten onder andere foto’s van de stoottroepen van de Commando’s Limburg en Brabant, de begrafenis van Hannie Schaft, bezoek aan de Koninklijke Marine door Prins Bernhard en onderduikers en schuilplaatsen. Naast fotomateriaal zit er ook bewegend beeld bij, van bijvoorbeeld het Regionaal Archief Nijmegen. De films variëren van beelden die de gebombardeerde steden Enschede en Nijmegen laat zien, tot films over bevrijdingsfeesten en de wederopbouw.

Het Netwerk Oorlogsbronnen werkt eraan om de komende jaren nog meer oorlogserfgoed digitaal vindbaar te maken. Zodra er nieuw materiaal bijkomt in de landelijke portal Digitale Collectie over of uit de Tweede Wereldoorlog, zal het automatisch worden opgenomen in Oorlogsbronnen. Zo blijft u altijd up-to-date van het actuele aanbod in de erfgoedinstellingen.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media